Добри практики CECI

Bellastock - фестивалът за експериментална архитектура, който привлича хиляди

В продължение на 12 години студиото за експериментална архитектура Bellastock организира летен фестивал, на който в продължение на 4 дни студенти по архитектура изграждат пространства от естествени или рециклирани материали.
Въпреки че битовите отпадъци са сериозен проблем, те са само една трета от общото количество на строителни отпадъци. Почти половината от екологичното въздействие на сградите е свързано именно с отпадъците. В световен мащаб има множество инициативи за предлагане на решения за тези замърсяващи индустрии. Традиционните строителни техники - със земни материали - камък, дърво и др. често се заменя със съвременни, които са по-изгодни в краткосрочен план, но с времето пораждат негативни здравословни и екологични проблеми.
Bellastock стартира като евтин експеримент за студенти по архитектура да експериментират с реални мащаби, реална архитектура. По време на този фестивал групи от петима души трябвало да създадат постройка с определени оригинални строителни техники, свързани с теми, различни за всяка година -  построено от щайги, от надуваеми неща, от дърво, от плаващи неща, да се движи, да бъде построено горе, на дървото. Участниците експериментират с живота в града, който са създали, и трупат знание за използването на тези специфични материали - естествени или втора употреба.
Бенефициенти на проекта са студентите, които по този начин се учат да мислят за града комплексно.
За 10 години експерименти Bellastock спечели легитимност и уважение. Случва се местните власти и компании от частния сектор да прибягват до тяхното мнение, когато търсят нов живот на изоставените материали и места.
Необходими ресурси
Цената на фестивала се покрива от продажбата на билети, както и от субсидии от училища и от местните власти, които искат да насърчават устойчиви и експериментални събития. Бюджетът от 130 000 евро се събира благодарение на мрежата за помощни ресурси и 100-те доброволци, които се залавят за работа всяка година.
Доказателство за успех
Студентите и участниците, които се включват във фестивала с придружаващите го конференции и странични събития, споделят, че придобиват полезна информация за потенциала на материалите втора ръка, както и за естествените материали и някои от тях успяват да интегрират този подход по-късно като професионалисти. Експериментите тласкат напред това, което се счита за възможно за изпълнение, например да се направи тухла  от отпадъците при строителството на метрото.

От вече 12 години фестивалът се радва на национално медийно отразяване и може да се похвали със стотици организирани семинари и хиляди студенти, които са научили много нови неща.
Потенциал за учене или трансфер
Фестивалът в Bellastock се разраства в Канада, Китай, Белгия, Чили. Ключовият фактор за успеха е солидният и опитен екип, който вече участва в други издания.

Made on
Tilda