Блог

МТСП с програма за 70 млн. лева за социална икономика и предприемачество

Благоевград е избран за един от шестте фокус-точки за развитие на социалната икономика и предприемачество. Това заяви на работна среща с представители на местната власт, социалнните предприятия и институции заместник-министъра на труда и социалната политика Надя Клисурска.

Проектът „ Справедлива България“, който е част от Националния план за възстановяване и устойчивост, има два акцента- създаване на административен капацитет за обследване на възможностите за развитие на социалната икономика и реално финансово подпомагане на социалните предприятия в посока на тяхната модернизация и реализация на пазара, каза заместник-министър Клисурска:

"Идеята на проекта е първо да подпомогне тези социални предприятия, които са регистрирани и вписани в регистъра, да станат по-видими".

Важен момент в информационната кампания по проекта е как други икономически субекти могат да придобият статут на социални предприятия, тъй като в регистъра на МТСП те са едва 38.

По проекта „ Справедлива България“ ще бъде създадена и дигитална платформа на социалните предприятия, каза още заместник-министър Надя Клисурска:

"Тази дигитална платформа ще даде възможност да бъдат показани техните продукти, съответно - да се продават, да има много по-голяма информираност. Заложили сме да бъдат обследвани над 200 социални предприятия и дигитализирани над 100".

За развитието на социалната икономика и предприемачество министерството ще разполага с финансов ресурс от общо 70 милиона лева.
Made on
Tilda