Блог

Да Заложим на Устойчив Спорт!
В началото на всяка година почти всеки човек си поставя за цел да спортува повече. Овен че е важен фактор за укрепване на здравето, социалното развитие и мира, той играе и съществена роля в устойчивото развитие.

Замисляме ли се, например, как един маратон би могъл да навреди на околната среда? А голямо събитие като Световното Първенство по Футбол? Някои спортни дейности също могат да допринесат за замърсяване на околната среда. Нужно е хората да бъдат запознати с това, за да се сведат негативните ефекти до минимум.


Планинарите от край време се оплакват от негативните последици от спорта и последна информация от непалското правителство показва, че имат право: струпването на огромни тълпи от хора при изкачването на Еверест превърна върха в най-високото сметище в света, сравнено по големина с останалите 13 осемхилядника. Безбройните експедиции, които се изкачват по този скален и снежен колос всеки сезон, генерират толкова много боклуци, че през 2019 г. 11 тона изоставено спортно оборудване и отпадъци бяха премахнати от планината и околностите.

Как да организираме устойчиви спортни активности?

Всички ние можем да положим усилия да спортуваме устойчиво и да се организират щадящи природата състезания. Ето няколко препоръки, които може да следвате:

Като организация:
·     Уверете се, че са спазени всички приложими екологични изисквания и стандарти.
·     Улеснете разделянето на отпадъците за участниците, съберете всички боклуци, генерирани по време на събитието и ги занесете до мястото, посочено от властите.
·     Насърчавайте спестяването на енергия и вода и използването на съдове за многократна употреба.
·     Информирайте участниците, че не могат да безпокоят животните или да се отклоняват от пътеките.

Като атлет:
·     Изхвърлете отпадъците си в кошче. Ако наблизо няма такова, носете го със себе си в раницата или в ръката си, докато не намерите.
·     Избягвайте пътища през чувствителни екосистеми и не предприемайте преки пътища през посевите, независимо дали сте пеша, с велосипед или на кон.
·     Не хабете вода, купувайте само необходимото оборудване и не използвайте материали за еднократна употреба.
·     Ако карате велосипед, използвайте екологични лепила, за да поправите пробиви и да избегнете подхлъзване. Ако изкачвате връх, минимизирайте употребата на магнезий.


Примери за екосъобразни инициативи и събития

Някои от най-големите състезания в света правят промени и се превръщат в устойчиви спортни събития. Ето няколко примера според Програмата на ООН за Околната Среда (UNEP):

·     Олимпийските игри: Международният олимпийски комитет (МОК) е поел ангажимент да унищожи пластмасите за еднократна употреба в централата си, в Олимпийския музей и на всички свои събития.
·     Volvo Ocean Race: една от яхтите, участващи в тази околосветска регата - Turn the Tide on Plastic - събира информация за микропластмасите в океана.
·     Голямата Лига по Сокър: клубовете на американската футболна лига отбелязаха Деня на Земята, играейки с ризи, изработени от пластмаси, събрани в океана.
·     Индийска Висша Лига: стадионът за крикет Chinnaswamy в индийския град Бангалор е приложил политика на нулеви отпадъци за своите зрители.
·     Стадион Туикънъм: легендарният дом на английското ръгби се ангажира с устойчив спорт чрез система за депозит и връщане на напитки, продавани на мачове.

Устойчиви спортни брандове и дрехи

Някои световни производители на спортно оборудване като Patagonia, Lily Lotus, Adidas и The North Face, наред с други, се присъединиха към устойчивото спортно движение с дрехи, обувки и новаторски изделия, изработени от рециклирана пластмаса, естествени влакна като органичен памук или без хидроизолационни химикали като перфлуоровъглероди.

Съществуват и международни етикети като Bluesign и GOTS (Global Organic Textile Standard), които удостоверяват устойчивостта на спортното облекло, и други като Фондация за справедливо облекло (FWF), които следят за условията на труд на работниците, заети в производството на това облекло.Източник: https://www.iberdrola.com/social-commitment/sustainability-in-sports
Made on
Tilda