Добри практики CECI

Ски насред града във Финландия

Ските в града допринасят за споделената икономика в град Лахти, Финландия и осигуряват удобен начин за придвижване през зимата.

Изобилието от сняг и проектът за заемане на ски Lahti Green Capital направиха възможно жителите да карат ски в град Лахти. Общината предоставя и кратки пътеки в центъра на града. Градските ски бяха достъпни и безплатни от петък, 22 януари 2021 г. по време на ски игрите в Лахти 2021 г. За щастие имаше много сняг и услугата продължи до 12 февруари 2021 г.

Имаше три пункта за заемане и връщане в центъра на града на пазар Lahti Market Square, Ranta-Kartano и Lahti Sports Center с около двадесет чифта рециклирани ски и щеки за краткосрочни заеми. Наемателите обаче се нуждаеха от собствени обувки за ски.

За да се запази въглеродният отпечатък възможно най-малък, ските са втора употреба и също от местния център за рециклиране Patina, прилагащ икономика на споделяне и социална устойчивост. В ските няма проследяващи устройства; услугата се предоставя на доверие и се надява на добри намерения. Въпреки това, поради загриженост относно вандализма, има и трето секторно сдружение Inspir ry, което се занимава със заеми и се грижи за ските.

Експерименталното споделяне на градски ски е осигурено от проект Green Capital 2021 с град Лахти.

Необходими ресурси

Проектът се финансира от Lahti - Европейска зелена столица 2021. Ски екипировката за експеримента е закупена втора употреба от рециклиращия център Patina, за да се намали въглеродният отпечатък. За съжаление разходите не са публично достъпни.

Доказателство за успех

Интересът към услугата заемане на ски е експоненциален. Съобщава се в националните новини на Финландия, сутрешните предавания, както и силно се рекламира като добра практика в Хелзинки, столицата на Финландия. Той също така достигна международен интерес като забавна икономическа практика за споделяне.

Възникнали трудности

Услугата изисква от жителите собствени обувки за ски, тъй като в противен случай услугата ще трябва да предостави ски обувки в широк диапазон с различни размери.

Потенциал за учене или трансфер

Идеята е, че хората могат да заемат градски ски за лична употреба, точно като градските велосипеди. Лахти, зелената столица на Европа, иска да насърчи хората да намалят свързаните с транспорта въглеродни емисии. По време на градския ски експеримент се правят малки участъци от пътеки, които водят към центъра. Потенциална пречка за трансфер на подобни добри практики са непредсказуемостта на времето и евентуална кражба. Успех беше малката пътека, водеща до пункта за заемане на ски, разположен до популярната пързалка с изкуствен лед на пазарния площад; местоположението е ключов фактор за успех и идеално за услугата, тъй като пързалката е друга популярна безплатна активност на открито, която градът предлага.
Заинтересованата страна на градските ски проекти; третото секторно сдружение Inspis се грижи за социални и екологични каузи в Лахти. Inspis е основана през 2009 г., сдружението подкрепя младежи, изправени пред трудности и в риск от безработица.
Made on
Tilda