Блог

В Дания отглеждат редица видове растения във вертикални ферми

За проекта

Компанията Nordic Harvest (Нордик Харвест) вече е започнала изграждането на високотехнологична ферма на закрито за отглеждане на местни листни зеленчуци, билки и кейл, която скоро ще предлага къси доставки на зарзават до потребителите. Тя ще бъде една от най-големите в Европа.

Огромният потенциал и ползи от вертикалните ферми са толкова очевидни, че компанията бързо набра голям обем инвестиции от няколко инвеститора, сред които четири земевладелци, които се занимават също така с традиционно земеделие.

Вертикалното фермерство чудесно се връзва с производството на вятърна енергия в Дания. То показва как страната електрифицира земеделието и целият хранителен сектор в много по-голяма степен спрямо преди като по този начин изпълнява нуждата от по-устойчиво производство.

Устойчивост

Алтернативните методи за производство на храна е необходимост на фона на бързото нарастване на световното население и глобалните предизвикателства пред устойчивостта. Вертикалните ферми могат да създадат по-устойчива хранителна система с местно производство и същевременно по-високо качество и по-добър вкус спрямо конвенционално произведената храна.

Технологии

Вертикалните ферми използват нови технологии, които черпят по-малко ресурси, заемат по-малка площ и имат нужда от по-малко вода спрямо традиционните методи за производство.

Качество

"В Дания отглеждаме храна на световно ниво и сме известни с високото качество. Но за да създадем устойчиво производство на храни имаме нужда от постоянно развитие и иновации. Нордик Харвест е отличен пример точно за това, и сме щастливи да инвестираме в компанията, както и да предложим заем от Датския зелен фонд“, изтъква Ролф Киерсгор, цитиран от foodnationdenmark.com.

Източник: OnAir Bulgaria
Made on
Tilda