Блог

За първи път в България - рециклиране срещу заплащане

Община Габрово дава зелена светлина на иновативен за България метод на рециклиране срещу заплащане. Общинското ръководство предвижда поставяне на специална вендинг машина за обратно изкупуване на пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета. 
Вендинг машината в Града на смеха ще бъде първото по рода си функциониращо устройство в България, целта е - повишаване качеството на разделно събраните материали.  

Според производителя машината ще разполага със система за разпознаване на баркода и формата на опаковката, като следва да разграничава и приема най-малко опаковки от алуминиеви кенове и пластмасови бутилки – полиетилентерефталат. 
Съоръжението ще има вграден софтуер и хардуер, които да позволяват различни схеми и опции за програми за насърчаване на потребителите за обратно предаване на отпадъчните материали. 
Подобни автомати функционират повече от успешно от години в други страни в целия свят. Така например в Pим, Пекин и Истанбул всеки, предал празната си пластмасова бутилка, получава отстъпка от цената на билета си в градския транспорт. Във Beликoбpитaния и Германия пък вендинг машини, инсталирани в супермаркети, дaвaт вayчepи зa пазаруване в обектите, а на места в Индия родители могат да платят тaкcитe за обучение нa cвoитe дeцa c плacтмacoв oтпaдък. 
Пожелаваме си след тази добра новина повече градове да последват примера на Габрово и да кажат едно голямо "ДА" на автоматите за отпадъци из цялата страна.

Made on
Tilda