Блог

Стартиран бизнес по време на локдаун: Пекарната ПОБИ


Как рамкираме ситуациите като основатели нa бизнес, може да оформи действията ни, които  предприемаме и за напред. Основателят Джеймс Талбот наскоро се оказа в предизвикателна позиция за първи път. Начинът, по който се справи с този период, може да помогне на бъдещите основатели да се ориентират в несигурността, която идва при стартирането на нов бизнес.


„Безработица, съкращаване на персонал, ако се съсредоточите върху езика сам по себе си, това са крайно отрицателни термини. Вместо това аз приложих друг начин на мислене и рачглеждах всяка стъпка като малък проблем. Фокусирайте се върху малките неща и се опитайте да поставите отметки в квадратчетата и в крайна сметка голямата картина ще оживее. И ако се чувствате негативно, всичко е наред - имате пълното право и основание да се чувствате така. Лично аз в началото на март бях на ужасно, ужасно място в моя живот“" - казва Джеймс Джейк Джоунс, чиито партньор е бил съкратен в началото на първото заключване през март. 


Без да има накъде и към кого да се обърнат в затруднената индустрия за хотелиерство и тежката ситуация на пазара на работни места, двамата начинаещи основатели стартират хлебопекарна Pobi, нещо, което Джейк искал да прави от години - но също така нещо, което винаги беше „крайна цел“ в продължение на десетилетия. Кризата с COVID-19 им даде тласък, от който се нуждаят, за да стартират.


Месеци по-късно, Pobi Bakery е процъфтяващ стартъп в родния им град в Оксфордшир, радващ всички, от местните жители до пресата, с вестници и радио BBC, отразяващи тяхната история. 


Звучи като фураж с „добри новини“ - еднократно и невъзможно за всеки друг бъдещ основател да повтаря сред предизвикателствата на 2020 г. Но Джеймс е категоричен, че никога не е имало по-добро време за стартиране от сега, нещо, което дори е отразено в последните изследвания на Virgin StartUp, проведени.


„Странно, но сега е от най-добрите времена, в които трябва да се започне бизнес - по множество причини. В момента наистина се подкрепя нов бизнес, докато в миналото главните улици са били доминирани от големите имена “, казва Джеймс.


„Всички преминават към „ подкрепа на местно ниво “, всички искат да видят лицето ви, бизнеса ви и идеите ви, а хората отиват на главната улица по съвсем друга причина сега. По-големите марки затварят, но тези, които процъфтяват, се накланят на по-малки единици, местни са и предлагат услуга, която е малко по-различна от това, което вече сте виждали. "


И така, как съкращението се превърна в процъфтяващо стартиране, стартирано в заключване? „Работя в продажбите от около три години и през това време Джейк беше в и извън сферите на гостоприемството. Той се занимаваше с печене на кафе и преди това печеше във веганско кафене - намерението му винаги беше да има магазин.

„След няколко седмици след [първия] локдаун той беше съкратен и за една нощ седнахме и аз казах:„ Добре, трябва да започнем “. Стартирахме уебсайта, кандидатствахме за всички съответни лицензи за печене от вкъщи и буквално на следващия ден започнахме да печем, бизнесът беше създаден и потръгнахме. 

„От моя гледна точка не можехме да седим и да чакаме повече. Колкото по-дълго седяхме и чакахме, толкова по-вероятно беше той да си намери работа, която не му харесваше отново - и толкова по-вероятно беше просто да останем в същия цикъл. Благодарение на хората, които ни подкрепиха, Pobi се превърна в процъфтяваща пекарна! Излиза извън контрол, но по най-добрия начин и ние сме наистина щастливи." 


Това, което започна като хоби, заедно със силен интерес към бизнеса от продажбите на Джеймс, се превърна в процъфтяваща пекарна. Джеймс вярва, че тази странична суетност, подхранвана от хоби страст, което те споделят, е нещото, което ги е довело до мястото, където са днес с бизнеса си.


„За около шест години винаги си мислех, че ако идеята ми, която ми хрумне трябва да ми донесе милиони лири, иначе не е перспективна идея. Но ако имате нещо, което обичате и което споделяте с други хора, като любовта на Джейк към печенето, е много по-лесно да развиете бизнес от това.


„Вашата страст ви кара да измисляте нови идеи! Един път имах 10 свободни минути и затова разработих ръжен хляб! Мисля, че това е удивителното в това да управляваш собствен бизнес и да имаш свое хоби: никой няма да ти каже, че не можеш да го направиш. "


Нито един от съоснователите не е имал опит да управлява бизнес преди хлебопекарна Pobi. Всички трябва да започнем някъде и начинаещите основатели не бива да се отлагат, ако стартират за първи път.


„Нито един от нас не е имал опит да носи единствена отговорност за даден бизнес, нито един от нас не е бил директор или дори е създавал компания с ограничена отговорност."


„Обикновено правим всички неща, необходими за управлението на бизнес. Изпращаме имейли на хора, разговаряме с хора, обаждаме се на хора, провеждаме срещи, резервираме неща, организираме общински данък за дома си ... Това не е толкова трудно или толкова поразително, колкото първо човек си мисли.


И така, за бъдещите основатели, които искат да стартират бизнес, какви са най-добрите съвети на Джеймс като човек, който е бил там и е правил това в разгара на пандемия? „Планирайте наистина добре. Наистина, наистина е страховито да трябва да пишете бизнес план и да трябва физически да надписвате точно какво ще правите на лист хартия. Но не забравяйте, че този план вероятно ще се промени в рамките на една седмица, две седмици, шест месеца и година. За нас се промени напълно, откакто получихме първоначалния заем!


„И това е напълно нормално! Свиквайте с промените и просто плавайте с тях. Запитайте се какво ще ви направи щастливи, но в крайна сметка попитайте клиентите си какво търсят и ги изслушайте. "


Джеймс казва, че самата подкрепа, получена от Virgin StartUp, е гарантирала, че бизнесът им може да започне и да стане нещо повече от услуга за печене. Помощта е не само от гледна точка на финансирането, но в жизненоважните бизнес съвети.


„Нямаше да правим това без Virgin StartUp. Virgin ни подкрепиха изключително много: дадоха ни шаблони за бизнес планове, дадоха ни шаблони за финанси и искат да следятт как успяваме. Не е като ядосана компания за заем или банка, при която те не се интересуват дали ще ви заемат парите или не, Virgin StartUp всъщност го правят - и те осигуряват подкрепата. "


Чрез местната и национална преса, която публикува историята на успеха им, Джеймс сериозно отделя от времето си, за да споделя както положителните, така и на негативните страни от стартирането. Твърде често чуваме за бизнес успехите и ужасяващите провали - но не чуваме за ежедневието. 


Има известна несигурност при стартиране на бизнес по време на рецесия, казва Джеймс, но положителните резултати до голяма степен надвишават негативите.

„За няколко години, финансово, ще бъде влакче в увеселителен парк. Дори и с най-доброто планиране в света, просто трябва да се движите с него. Това за мен е най-големият негатив: нищо не е сигурно и зависи от това колко се ангажирате с бизнеса.

„Но от друга страна това също има положителна страна, защото при никоя друга работа, ако полагате 1000% усилия, ще видите финансите си или идеята си да се развиват - просто го правите за някой друг . Докато, когато сте основател, всичко, което искате да направите, е възможно. И е прекрасно да видиш колко хора оценяват теб и твоята работа. " 


https://www.virginstartup.org/news/launched-lockdown-pobi-bakery?utm_source=Virgin+StartUp+Newsletter&utm_campaign=4b54f1bff6-EMAIL_CAMPAIGN_2019_11_05_10_02_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_d85f1ae8e8-4b54f1bff6-79807234&mc_cid=4b54f1bff6&mc_eid=bdb9b04e0d





Made on
Tilda