Блог

Нова доза дигитални услуги навлиза в здравеопазването

Електронна хоспитализация, електронни протоколи за скъпоструващи лекарства и дигитализация на денталната медицина са сред планираните от здравното министерство нововъведения


"Тиха революция." С тези думи началникът на кабинета на министър Асена Сербезова доц. Васил Пандов описа процесите по дигитализация на здравната система през последните шест месеца. По време на пресконференция, провела се по-рано днес, лидерите на министерството дадоха отчет за постигнатото в посока дигитализация в рамките на своя мандат и очертаха нововъведенията, които предстоят.


Бит по бит е-здравеопазване прави


"От 1 август и процесите в болничната помощ ще бъдат дигитализирани, т.е. направлението за хоспитализация вече ще бъде електронно, а с него и епикризата на пациента", каза доц. Пандов по време на пресконференцията.


Дигитализацията на тези данни ще създаде ясна картина за броя пациенти на лечение във всяко медицинско заведение в реално време. Бърза помощ ще използва данните за информация относно свободните легла. Така ще бъде преустановена порочната практика, при която линейки обикалят в търсене на лечебно заведение с капацитет да поеме пациенти, нуждаещи се от спешна помощ. Много такива случаи имаше например по време на най-натоварените периоди в пандемията.


По време на пресконференцията министър Сербезова обяви, че в следващите 6 месеца предстои въвеждането и на редица други електронни услуги. Сред тях са:


  • Електронното подаване на информация за дейностите, извършени в лечебните заведения за болнична помощ
  • Надграждане на пациентското досие с въвеждане на всички медицински документи от началото на текущата година
  • Въвеждане на е-пациентски лист или достъп до досието на медицинските специалисти
  • Обхващане на денталната помощ от страна на НЗИС
  • Въвеждането на електронните протоколи за скъпоструващи лекарства.

Дигиталната черта в здравеопазването


"За изминалите 6 месеца въведохме в Националната здравноинформационна система (НЗИС) 15 електронни административни услуги", каза министър Сербезова. Така например от 1 юни всички прегледи на пациенти при общопрактикуващите лекари и специалисти в извънболничната помощ се подават в НЗИС.


Дигиталните услуги привнасят прозрачност, така че пациентът се превръща в контрольор на здравните услуги, които получава. "Като пациенти вече можем да виждаме какво се случва с нас в системата - да проследяваме какви лекарства ни изписват, какви прегледи и изследвания са ни назначени и осъществени, като същевременно благодарение на дигитализацията вече не е необходимо да обикаляме от специалист на специалист с цялата си медицинска документация", добави тя.


Опростяването на бюрократичните процеси, както и възможността за анализ на данни, която дигитализацията създава, ще осигурят по-качествена и навременна здравна помощ.Made on
Tilda