Блог

CEMIS въвежда кръговата икономика във всеки дом и бизнес

Новата онлайн платформа помага на гражданите и предприемачите да извлекат от отпадъците икономически и екологични ползи


Искате да изхвърлите ненужните ви вече употребявани домашни вещи, но не знаете къде има пунктове за приемането им? Търсите възможност да рециклирате битови отпадъчни материали или да се справите с компостирането им в домашни условия? Как малките квартални фирми и сервизи могат да намерят повече нови клиенти?

Гражданите и бизнесът в София вече могат да получат цялата тази информация, при това лесно, бързо и удобно, само с един клик. Новосъздадената онлайн платформа CEMIS им предоставя различни възможности, чрез които да "затворят кръга" в производството и потреблението с минимум отпадъци, да превърнат ненужните вещи в ресурс за повторна употреба и да печелят от тях.


Новото виртуално пространство е и първият значим опит в страната да се даде

реална практическа насоченост на "кръговата икономика" - популярна и "модерна" засега повече в европейски и правителствени документи, отколкото във всекидневието на българския потребител.


"CEMIS е първата и единствена до момента отворена платформа, която предоставя информиран избор за възможностите и действията, водещи до намаляване образуването на отпадъци и удължаване на жизнения цикъл на използваните в домакинствата и бизнеса вещи и продукти", посочва инж. Цветомир Калчев, ръководител на проекта за създаването на платформата.


Основната цел на CEMIS е да помогне на ползвателите да открият предимствата на кръговата икономика. Затова тя обобщава и предлага информация за възможностите за предотвратяване, рециклиране и оползотворяване на отпадъчни материали, както и за всички места в София, на които те могат да бъдат предавани, уточнява още той.

Платформата ще е и своеобразен хъб с предложения за споделяне и даряване на ненужни вещи, наемане за повторно използване, ремонтиране на уреди.

Заедно с тях ще бъдат представени модели и идеи за кръгова икономика, като целта е да се популяризират създадени и работещи добри практики в тази област.

Made on
Tilda