Добри практики CECI

Екологична осведоменост във финландския хокей на лед

Хокейният отбор Pelicans играе с фланелки, които показват важни екологични факти от Lahti.


Финландският отбор по хокей Lahti Pelicans се стреми да бъде първият отбор по хокей на лед с неутрален въглерод в света. Играчите на отбора на Pelicans приканват за промяна на нагласата и засилване на осведомеността за околната среда в Лахти, като заменят номерата си с екологични факти. Lahti Pelicans играха от януари до март със специалните фланелки, за да отпразнуват Европейската зелена столица на Лахти 2021 година.

Отборът по хокей на лед и град Лахти дебютираха с фланелките на терена на Лахти Пеликанс. Фланелките бяха видени за последно на леда в събота 20.3.2021 г. Вместо конвенционална реклама на гърба на хокейните фланелки, те са образователни и повишават осведомеността относно важните за околната среда етапи и зелената история на Лахти. Униформите са продадени на търг, като се събират общо 13 935 евро.

Постъпленията подпомагат младежите на Pelicans. Най-високата оферта беше направена от фланелката на капитана на отбора. Една риза обаче не беше продадена на търг и се запази като сувенири.
Някои от играчите и тяхната екологична статистика бяха:
  • Джаспър Патрикайнен, 70% - 70% от емисиите са намалени от 1990 г. насам
  • Райън Лаш, 2019-град без въглища от 2019 г.
  • Никлас Алмари, 2025 г. - Лахти ще бъде климатично неутрален до 2025 г.
  • Валтери Мереля, #9% - 99% процент на оползотворяване на отпадъците в района Lahti

"Зелената" осведоменост също се простира отвъд само фланелките, тъй като Pelicans вече не летят със самолет на игри и насърчават феновете да вземат обществен транспорт, да карат колело или да ходят пеша до хокейните си мачове.

Необходими ресурси

Пеликаните влияят локално и в световен мащаб с широк спектър от комуникационни мрежи.
Lahti Green Capital финансира фланелките. LUT University of Applied е помогнал на клуба да намери начини да намали емисиите и да постигне целите за неутрализиране на въглерода.

Доказателство за успех

Екипът е намалил емисиите, ресторантите на арената предлагат местно произведена храна и опаковки без пластмаса. Арената използва възобновяема енергия. През 2013 г. емисиите на арените бяха 700 CO2 тона, в момента 200 тона и се очаква да спаднат до 50 тона в рамките на няколко години.

Lahti City постигна сделка, която позволява на гражданите да пътуват с автобус с билет с отстъпка от 2 € за всички мачове през 2021 г. Освен това има различни събития, които имат за цел да намалят частния автомобилен транспорт.

Възникнали трудности

Най-голямото предизвикателство и източник на емисии на Pelicans е транспортирането на вентилаторите, което генерира повече от две трети от общия въглероден отпечатък на Pelican. Следва електричеството и топлината на ледената пързалка и транспортирането.

Потенциал за учене или трансфер

Проектът Lahti Green Capital 2021 има четири основни теми, една от които е включването и участието на гражданите. За това е подходящ въглеродно неутралният хокеен отбор. Освен това Лахти обича хокея на лед и има най -голямата младежка организация по хокей в Европа с 1500 тийнейджъри.

С помощта на отбора по хокей на лед градът може да съобщи по уникален начин на гражданите за важността от минимизиране на емисиите и личния въглероден отпечатък. Когато един финландец има въглероден отпечатък от около 10 тона годишно, отборът по хокей на лед на Pelicans съответства на отпечатъка на 50 финландци според изследване на Университета за приложни науки LUT. Тъй като е почти невъзможно да се достигнат нулеви емисии, крайните емисии трябва да бъдат компенсирани от текущите действия за финансиране на залесяването и опазването на старите гори.

Източник: https://www.interregeurope.eu/policylearning/good-practices/item/5787/environmental-awareness-in-finnish-ice-hockey/
Made on
Tilda