Блог

Как да предотвратим превръщането на Земята в необитаема пустиня

Пустините превземат нови и нови територии по света, а все по-обширни райони се превръщат в неплодородни почви. Как можем да спрем настъплението на пустинните области?

Тук се спираме на четири иновативни идеи, пише Дойче Веле.
В Монголия и северозападната част на Китай се простира най-бързо разрастващата се пустиня на Земята - Гоби. Площта ѝ вече е 1,2 милиона квадратни километра, към които всяка година се добавят нови 6 хиляди.

Гоби поглъща тревни площи и цели села и превръща плодородната земя в непригодна за живеене. Този процес се нарича опустиняване (превръщане в пустиня), а хората имат сериозна вина за това. Четири са основните причини: прекомерното потребление на вода в индустриалното земеделие, по-честите и по-тежки засушавания, обезлесяването и прекаленото използване на пасища.

Прогнозите са, че до средата на този век една четвърт от цялата суша на Земята ще бъде засегната от процеса на опустиняване. Добрата новина е, че той може да бъде спрян.

Използване на проливните дъждове в пустинята

Едно обещаващо решение е проектът Ал Байда, който работи в близост до Мека. Там експерти по пустинно земеделие са разработили система, която да възстановява опустошени почви с помощта на проливните дъждове, които са често явление в Саудитска Арабия.

Установихме, че ако можем да направим така, че почвата да поема цялата дъждовна вода, това би се превърнало в устойчив източник на вода, дори да не вали 20 месеца след това”, споделя Нийл Спакман, експерт по регенеративна агрикултура.
Заедно с жителите на региона, експертите построяват язовири, ровове и терасни структури по границата на долината в западна Саудитска Арабия. Сега, когато вали проливно, водата се събира там и се пренасочва към нуждаещите се места, където бавно се влива в почвата. Благодарение на тази система, почвата в арабската държава издържа и на 30-месечна суша.

Как възобновяемата енергия предизвиква дъждове?

Държави в Северна Африка също експериментират с нови технологии, които да предотвратят опустиняването.

Най-голямата пустиня в света Сахара, също като Гоби, се разраства с около 50 километра годишно. Това е и мястото, където човешката намеса унищожава най-много плодородна почва в целия свят. Там работи друг вариант за спирането на разширяването на пустинята - чрез соларните панели и вятърните турбини.

Системата функционира по следния начин: черната повърхност на соларните панели нагрява въздуха, който се изкачва в атмосферата. По същия начин въртенето на хиляди вятърни турбини издига въздуха нагоре. “Когато тези въздушни маси достигнат определена височина, започват да се охлаждат, влажността в тях кондензира и се превръща в дъжд”, обяснява Сафа Моут, физик от университета в Мериленд.

Обръщане на процеса на опустиняване

В Китай тестват още един метод, който вече постига успехи. Залесяването на пустинята Кубуки помогна за намаляване на пясъчните бури в Пекин. Само преди няколко десетилетия пустините в Китай се разширяваха с по 10 хиляди квадратни километра годишно. Днес те се свиват с по 2000 кв. км на година. Как?

През 1988 г. хората започват да садят дървета в пустинята Кубуки, за да запазят пътна артерия, важна за региона. Това се превръща в една от най-успешните програми за залесяване в света.

За засаждането на дървета в пустинните региони са разработени специални водни струи, които пробиват дупки в пясъка. Така времето за посаждане е редуцирано от 10 минути на 10 секунди.

Може ли с нови технологии да спрем опустиняването?

Възможно е да се възраждат опустошени почви и растителност, да се възстановяват водни цикли. Цената и нужните усилия обаче са твърде високи, за да може да всички опустинени територии да се възстановят. Според експерти най-добрият начин да се запазят плодородните почви е да се спре експлоатацията на плодородни земи и естествени водоеми.
Made on
Tilda