Блог

Paradise Center събра 3,5 тона текстил за рециклиране

Близо 500 софиянци се включиха в кампанията на търговския център за зелена Коледа, в която всеки можеше да предаде стар текстил за рециклиране. Инициативата предизвика голям интерес сред жителите на столицата и в рамките само на 2 седмици се събраха повече от 3 тона текстил. Кампанията се проведе в партньорство с Texcycle - фирмата, с чиято помощ събраният текстил ще бъде рециклиран.

Целта на кампанията „Да направим Коледа отново зелена” е да се насочи вниманието на потребителите към събирането и рециклирането на текстил. Темата за отговорното консумиране на текстил все още набира популярност у нас, където според проучвания българинът изхвърля приблизително 15 кг. текстил на година, а всяка година около 100 000 т. текстил се изхвърля на боклука.

 Повишеното потребление на текстилни изделия предизвиква редица негативни екологични въздействия, сред които замърсяване на водата, отделяне на вредни въглеродни емисии и много други.

Редица са доказаните ползи от събирането и рециклирането на употребен текстил - намалява се количеството текстил на сметищата, имайки предвид, че синтетичните фибри не се разграждат, а гниенето на естествените отнема много време и е свързано с отделяне на вредни газове; намалява се вредното въздействие върху околната среда в процеса на производство на нови тъкани; намалява се използването на енергия, вода и първични суровини за производство; генерират се по-малко отпадъчни води и много други.
Кампанията за зелена Коледа е поредната инициатива на търговския център от проекта за зелен градски живот КИСЛОРОД. Активността има за цел да обедини усилията на центъра в посока природосъобразен живот в чиста и зелена градска среда.

Първите 300 души, които предадоха текстил за рециклиране в рамките на кампанията „Да направим Коледа отново зелена” получиха и подарък – живо коледно дръвче в саксия, с което от търговския център представиха природосъобразно решение за любимата на малки и големи коледна украса.
Made on
Tilda