Добри практики CECI

Клошарите във Франция си имат специален пазар

.. В начинанието Amélior си партнират с местните власти, които им помагат по различни начини.  Подобен пазар имаше и във Варна, в района на т. нар. частна автогара, който беше преместен под  зеленчуковата борса.
Около 1% от трудоспособното население по света изкарва прехраната си като събира отпадъци. Докато в някои държави тяхната работа по сортиране на отпадъците е призната и оценена, в много други страни тези хора остават невидими за обществото или ежедневно се сблъскат с неговата враждебност. Проучвания, организирани от https://globalrec.org/, показват, че събирачите на отпадъци предоставят евтина, устойчива обществена услуга, като същевременно успяват да печелят прехраната си и дори да се социализират.
Базарите, организирани от НПО Amélior стартират през 2012 г. ежемесечно.
Тъй като тези битаци обикновено предизвикват санитарни проблеми и като цяло са нелицеприятни, доброволците са разработили специална концепция, с която да гарантират, че такива няма да има, че всичко ще е почистено в края на деня и няма да има кражби и хулигански прояви.
Организаторите дават точни насоки на клошарите за протичане на събитието, те си купуват разрешително за участие на достъпни цени. Събраните средства са достатъчни да се плати на координаторите, които  им помагат, координират и почистват по време на пазарите. Непродадените стоки се раздават или се предават в центрове за рециклиране.
Хората, които се облагодетелстват от подобни пазари са местни, които живеят под прага на бедността и там могат да купят или продадат евтини дрехи, предмети. Едните препечелват нещичко, другите - си позволяват стоки, които не могат да купят от друго място. Местните жители и собственици на магазини в Лил приемат нормално битаците и не се притесняват от евентуални проблеми.
Местните власти спестяват пари, като не се налага да плащат на полицията за охрана, нито за  почистване след неофициалните пазари.

Необходими ресурси за осъществяване на начинанието
Проектът не струва буквално нищо, тъй като събирачите на отпадъци искат само да събират отпадъци и да могат да ги продадат след това. Общината би могла да предостави финансова помощ, място за съхранение на непродадените стоки или помощ при почистването.
Доказателство за успех
Битакът в Лил работи вече осем години без субсидии и е добре приет от местните граждани. Дори голяма организация на отпадъци като Syctom сега прибягва до услугите на Amelior за за събиране или рециклиране на текстил или метал. Проучвания показват, че така са интегрирани около 2000 клошари и това се оказва много ефикасен начин за местните власти да инвестират и да се борят срещу изменението на климата. Има се предвид ползата от отпадъците, които се рециклират, благодарение на “невидимите еколози”.
Трудностите до момента
Събирачите на отпадъци все още се сблъскат с предразсъдъците на обществото и биват нападани относно своя правен статут, произход, език или бедност. Освен това, въпреки успеха в Монтрей, местните кметове често се опасяват, че избирателите могат да им възмутят от показването на бедност на публично място.
Потенциал за учене или трансфер
Понякога местните власти могат да помогнат само като не се месят и оставят гражданското общество в лицето на неправителствените организации да намерят решения на заболели проблеми. В този конкретен случай публичните изяви са по-скоро заплаха, отколкото за помощ, тъй като властите обикновено искат да контролират случващото се и да харчат огромни средства, за да не позволят на гражданите да предоставят безплатни обществени услуги.

Клошари събирачи на отпадъци от различни държави вече са организирани в глобални мрежи, обменящи добри практики и политически позиции.
Made on
Tilda