Блог

Добрите практики за устойчив туризъм и кръгова икономика

Министерството на туризма организира кръгла маса под надслов „Зелени иновации в туризма“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството. Във фокуса на срещата бяха поставени добрите практики, политиките и тенденциите за устойчив туризъм и кръгова икономика.


Основните теми, които дискутираха експерти и представители на бизнеса, бяха тенденциите в туристическия бизнес и новите предпочитания на туристите, насочени към зелени и устойчиви продукти; как най-ефективно да бъдат насърчени устойчивите практики в туризма, като например замяната на пластмасови чашки, сламки и контейнери със стъклени и произведени чрез алтернативни иновативни технологии.

Зелените иновации представляват голям потенциал за повишаване на конкурентоспособността на туристическия бизнес. Чрез производството на екологично чисти продукти и прилагането на екологични технологии в своите бизнес цикли, туристическите фирми могат да повишат своята конкурентоспособност и да навлязат в нови международни вериги на добавена стойност.

Насърчаването и прилагането на зелените иновации в туристическия сектор може да подобри чувствително състоянието на околната среда, да намали изчерпването на ресурсите и да увеличи сигурността на енергийните доставки. Взаимодействието в тази посока на всички заинтересовани страни ще доведе до устойчивото развитие на сектор туризъм, подчерта служебният министър.

Заместник-министърът на МОСВ Ренета Колева представи ангажиментите на туристическия бизнес и предстоящите промени, съгласно Наредбата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда. „Нещата ще се променят реално, когато се въведе принципът „замърсителят плаща”, заяви убеждението си заместник-министър Колева. Тя представи идеята за разширена отговорност на производителите на пластмасови и други замърсяващи природата продукти чрез покриването на разходите с продуктова такса, плащането на която трябва да влезе в сила от началото на 2025 година.

В рамките на кръглата маса заместник-кметът на Бургас Весна Балтина постави акцент върху инициативата „Син етикет”, като представи проекта „Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж”, в крак с европейското законодателство. Тя съобщи, че България има свой бутиков остров - Св. Анастасия, който от няколко години е обявен за остров без пластмаса. Наблюдения показват, че в резултат на предприетите действия, пластмасите, които събират подводните течения около острова, са много по-малко и те идват главно от международни води. Друго уникално самобитно място, което предстои да се превърне в туристически обект без пластмаса, това е етнографският комплекс към рибарското селище Ченгене скеле, съобщи още заместник-кметът на Бургас.


Източник: ФОКУС-информационна агенция
Made on
Tilda