Блог

4 акции за вертикално земеделие, които да купите сега

Някои от най-добрите акции от вертикално земеделие са в постоянен спад. Причините за дълбоката корекция включват изгаряне на пари и въпроси за потенциала за мащабиране на бизнеса. Корекцията доведе до търговия на вертикални селскостопански акции при атрактивни оценки.

Отвъд краткосрочните опасения, дългосрочните перспективи за вертикалното земеделие са ярки. Някои от основните причини включват недостиг на вода, недостиг на храна и устойчив растеж на населението. Според Световния фонд за дивата природа две трети от световното население вероятно ще се сблъска с недостиг на вода до 2025 г. Също така, нивата на глад остават високи в световен мащаб и недостигът на храна ще остане проблем, съобщава InvestorPlace.

Един от начините за справяне с тези предизвикателства е инвестирането във вертикално земеделие. Този метод на отглеждане изисква значително по-малко вода от традиционното земеделие. Освен това добивът на реколтата е по-добър от традиционните земеделски методи.

Прогнозите показват, че вертикалният селскостопански пазар се очаква да достигне 31.15 милиарда долара до 2030 г. Това би означавало спад от 25.2% през този период. Ясно е, че е добър момент да се инвестира в някои от най-добрите вертикални земеделски акции.

Ето четирите най-добри акции за вертикално земеделие, които си струва да разгледате след дълбока корекция:

AppHarvest
Акциите на AppHarvest (NASDAQ:APPH) са останали предимно странично през годината. Изглежда, че най-лошата корекция за APPH акциите приключи. Имайки предвид плановете за растеж, акциите могат да се класират сред най-добрите за вертикално земеделие.
Като общ преглед, компанията изгражда някои от най-големите закрити ферми в Апалачия. За първото тримесечие на 2022 г. компанията отчете 125% ръст на приходите на годишна база. Също така, за цялата година компанията се е насочила към средни приходи от 28 милиона долара.

Струва си да се отбележи, че с откриването на три нови ферми през втората половина на 2022 г. перспективите за растеж за 2023 г. са ярки. Сред тези положителни ефекти, изгарянето на пари е краткосрочен проблем. Инвестициите в нови ферми през 2023 г. подлежат на набиране на средства. Това е една от причините акциите да останат депресирани.
Въпреки това, като се имат предвид факторите на недостиг на вода и недостиг на храна в световен мащаб, финансирането на бизнеса е малко вероятно да бъде предизвикателство. Може да се заложи на APPH акциите да се повишават от нивата на свръхпродаденост.

Hydrofarm Holdings

Hydrofarm Holdings (NASDAQ:HYFM) се е сринала през последните 12 месеца. Въпреки това, изглежда, че има стойност в акциите на настоящите нива.

Hydrofarm е производител и дистрибутор на селскостопанска техника и консумативи за контролирана околна среда. За 2021 г. компанията отчете 40% ръст на нетните продажби на годишна база.

Също така си струва да се отбележи, че между май и ноември 2021 г. компанията е осъществила пет придобивания. Това осигурява максимална видимост на растежа за текущата година и 2023 г.

Освен растежа на контролираната околна среда в селското стопанство, компанията може да се възползва и от потенциалната легализация на канабиса. Това вероятно ще доведе до по-високи продажби на оборудване.

Друг момент, който трябва да се отбележи, е, че Hydrofarm отчита коригирана EBITDA съответно от 6.2% и 9.8% през 2020 г. и 2021 г. За текущата година се очаква коригираният марж на EBITDA в диапазона от 11% до 12%. С оперативния ливъридж и синергиите на сливанията, разширяването на маржа вероятно ще се запази.
Като цяло, Hydrofarm смята, че има общ адресируем пазар от 18 милиарда долара до 2026 г. Това оставя широки възможности за растеж и създаване на стойност.

Agrify Corporation

Agrify Corporation (NASDAQ:AGFY) е друго име, което може да се добави сред най-добрите акции за вертикално земеделие. Пени акциите изглеждат свръхпродадени и готови за обръщане на ралито, тъй като растежът на най-горната линия се поддържа.
За 1-то тримесечие на 2022 г. Agrify отчита ръст на приходите от 271% на годишна база до 26 милиона долара. За същия период договорното забавяне на компанията се е увеличило със 77 милиона долара.

Компанията активно разширява вертикалните си земеделски единици. За да постави нещата в перспектива, компанията вече има 84 милиона долара годишни повтарящи се приходи. Освен това 10-годишният просрочен договор възлиза на 923 милиона долара.
По отношение на опасенията, изгарянето на пари се е ускорило значително. Въпреки това, тъй като повтарящият се растеж на приходите продължава, има видимост за дългосрочни парични потоци. Заслужава да се отбележи, че през април 2022 г. компанията подписа споразумение за вертикално земеделие с канабис. С потенциалната легализация на канабиса на федерално ниво в Съединените щати, акциите също са прокси игра на канабиса.

Като цяло, след корекция от 80% през последните шест месеца, AGFY акциите изглеждат привлекателни. Реверсивното рали изглежда вероятно, ако растежът се задържи и изгарянето на пари бъде спряно.

Village Farms International

Village Farms (NASDAQ:VFF) е друго привлекателно име, което трябва да се има предвид сред вертикалните земеделски акции. Подобно на повечето вертикални земеделски активи, VFF акциите също са в режим на корекция. Въпреки това се очаква известна консолидация на текущите нива преди рали.

Като общ преглед, ръководството на компанията има повече от 30 години опит в земеделието с контролирана среда. Компанията твърди, че използва 97% по-малко земя, отколкото на открито. Добивът също е 20-30 пъти в сравнение със селското стопанство на открито. В същото време се използва 86% по-малко вода в сравнение с отглеждането на открито. Тези фактори правят Village Farms привлекателна.

Компанията е още един прокси за излагане на канабис сегмента. Нейните дъщерна компания Pure Sunfarms е сред най-големите производители на канабис в света. С положително коригирана EBITDA, нискотарифният производител на канабис е потенциален създател на дългосрочна стойност. В сегмента на канабиса компанията планира експанзия в САЩ след легализацията на федерално ниво. Освен това се планира и влизане в Европа.

Като цяло Village Farms има два потенциални сегмента с висок растеж. Тъй като растежът на най-високите нива се ускорява, VFF акциите вероятно ще се повишат.
Made on
Tilda