Блог

Вдъхновяващи решения за кръгова икономика: Платформа за стартиране на бизнес с устойчиви тениски

Текстилната индустрия е известна със значително голямото си влияние върху околната среда и проблемите с правата на човека в цялата си верига за създаване на стойност. Teemill предлага безплатна платформа за предприемачи за продажба на тениски, създадени съобразно кръгова икономика.
Онлайн платформата на Teemill позволява на благотворителни и други организации да създават свой собствен персонализиран уеб магазин за устойчиво изработено облекло. Всяка тениска е създадена да бъде издръжлива и рециклируема. Дрехите се отпечатват и доставят при поискване от базираната във Великобритания фабрика на Teemill. Това помага да се намали ненужното производство на дрехи за еднократна употреба, произведени при тежки условия на труд с памук от неустойчив източник.

Основната иновация е комбинацията от бърз и гъвкав производствен модел с интегрирана система за дизайн и изпълнение на онлайн магазина. За да спомогнат за "разрушаването" на настоящия неустойчив производствен процес на тениски, основателите осъзнават, че тяхната платформа трябва да предлага превъзходно изживяване за потребителите, което означава, че платформа с безплатен достъп, пълна с ресурси за обучение, е приоритет.

Проблем

Всяка година се произвеждат над 100 милиарда дрехи и почти всички са така създадени, че да бъдат изхвърлени, след като са носени само няколко пъти. От производствена гледна точка фабриките са предназначени само за масово производство, а за сектора на облеклото се знае, че има проблеми с правата на човека. В резултат на това производството на дрехи е централизирано, зависимо от голям капитал и трудно може да бъде нарушено.

Решение

Уеб приложението на Teemill включва всичко, от което човек се нуждае, за да създаде своя собствена марка безплатно онлайн. Teemill правят поръчаните продукти сами от органичен памук, използвайки възобновяема енергия от Великобритания. Продуктите се произвеждат в реално време, както са поръчани, което означава, че компанията произвежда само това, от което се нуждаят хората, като така се избягва ненужното свръхпроизводство. Всеки елемент от облеклото също е проектиран от самото начало, за да бъде върнат, след като бъде износен (например с лесно премахващо се, но по-скъпо мастило, използвано в щампи), и компанията прави нови продукти от възстановения текстил.

Отворената платформа на Teemill позволява на безброй организации да продават тениските си и да получават приходи за това по кръгов начин. Teemill, със сигурност, е водач на кръгови бизнес модели. Решението осигурява място за растеж на предприемачите и малкия бизнес и възможност да бъдат част от кръгов модел и мрежа.

Влияние върху околната среда

Ползите за околната среда включват по-ниски емисии, по-малко замърсяване с пластмаса и спестена вода. Teemill измества производството на масово произвеждани тениски за еднократна употреба, изработени от неустойчив памук. Организацията намалява пластмасовите отпадъци, като освобождава продуктите и опаковките им от пластмаса. Техните операции се задвижват от възобновяема енергия, а производствените роботи поддържат енергийна ефективност. Дрехите са изработени от органичен памук, който е предназначен да бъде върнат от клиента при износване, а след това от използвания материал се създава ново облекло.

Социално въздействие

Платформата Teemill създава работни места за хората в развиващите се страни. Тъй като е достъпът е свободен, предприемачите в развиващите се страни използват платформата на Teemill, за да отворят бизнеса с дрехи онлайн и да продават своите дизайни в развитите страни, получавайки чуждестранна валута, която подпомага тяхната местна икономика. Компанията поставя като приоритет производствената технология да бъде достъпна, без да е нужно потребителите да владеят английски език.

Източник: https://www.sitra.fi/en/cases/a-platform-for-anyone-to-start-a-circular-t-shirt-business/
Made on
Tilda