Новини

Словения бе домакин на третия международен тематичен семинар за домашния грижи

image
Повече от 100 участника присъстваха на 2-дневен международен тематичен семинар на проекта HoCare, който се проведе в Любляна и Лития (Словения) между 7 и 8 юни 2017 г., организиран от Центъра за развитие на сърцето на Словения. Фокусът на семинара бе поставен върху по-бързото внедряване на новаторски решения за домашно ползване с помощта на подход с четириъгълна спирала. Освен партньорите по проекта и заинтересованите страни от България, Кипър, Чехия, Унгария, Литва, Португалия и Румъния, много от словенските актьори от областта на иновативните решения за домашни грижи присъстваха на събитието.
image


По време на семинарите бяха разгледани следните теми:

Работният семинар в Словения бе трети пореден тематичен семинар на HoCare, който се фокусира върху конкретна тематика. Първи и втори тематичен семинар се състоя в Мадейра и Будапеща. Повече от 260 участника от бизнеса, изследователските институции, държавните органи и представители на крайните потребители присъстваха на трите тематични семинара. В рамките на HoCare партньори от осем горепосочени европейски държави си сътрудничат с цел разработване на препоръки и планове за действие за създаване на иновативни решения и услуги в областта на домашното обслужване.

Като добрата практика на Словения бе представена нова услуга E-Care в тематичния семинар на Telekom Slovenije, доставчик на комуникационни услуги в Словения. Петер Пустатичник и Сузана Лебен от Telekom Slovenije обясниха, че електронната грижа е модулно решение, което ефективно подкрепя качеството на живот на възрастни хора, хора с увреждания, хронични заболявания и лица с деменция за по-независим престой в дома си. Услугата помага да се предотврати преждевременното напускане на институционалната грижа.

Представяне на електронната грижа Представители на национални обществени органи и институции присъстваха на събитието в Telekom Slovenije в Любляна на първия ден и участваха в дискусията за домашните грижи в Словения: Андрея Чрнак Меглич от кабинета на словенския премиер Татяна Бузети от Министерството на здравеопазването Давор Домнкуш от Министерството на труда, семейството, социалните въпроси и равните възможности, Мариян Сушей от Института за здравно осигуряване на Словения и Доминика Орози от Университетския медицински център Любляна. На втория ден събитието се състоя в Лития, модерирана от Ладея Година Кошир и Игор Кошър. Директор на Центъра за развитие на сърцето на Словения Александра Градишек и кмет на община Лития Франци Рокавек приветства участниците в Междугенерационния център Šmelc. Весна Долникова от Факултета по обществени науки, Питър Пустатичник от Telekom Slovenije, Вида Лукач от Дом за възрастни хора Tisje и Саймън Ренер от Института Орели участваха в дискусията за достъпността до качествени услуги на домашния грижи.
image

HoCare project is carried out under the Interreg Europe programme financed by the European Regional Development Fund.
Made on
Tilda