Блог

Добри практики- Марсилия

Рециклиране в мола

Чудите ли се понякога къде отиват всички кутии, опаковки, хартии и пластмаси от големите търговски центрове? Както можем да се досетим, количеството ѝм е огромно и в света все по-усилено се говори за управление на отпадъците, полагат се усилия за рециклиране на колкото е възможно по-голяма част от тях, както и вкарването ѝм в кръговата икономика. Е, има един мол, поне във Франция, в който е помислено за това - Terrasses du Port. Той се намира в Марсилия, на брега на морето, в близост до пристанището, където акостират огромни круизни кораби и се радва на огромен брой посещения годишно, с оборот от 400 000 млн евро.


Екип от компанията за енергия Veolia (тя е собственик на “Топлофикация” Варна), е създал място в подземието, където всички отпадъци, които подлежат на рециклиране, се събират. С помощта на специализирана техника и обучен персонал големите кашони се пресоват, пластмасата се отделя от хартията и когато всичко това е готово - се извозва за следваща обработка - рециклиране. Сътрудници на Veolia разказват с ентусиазъм за усилията на
компанията да съхранява енергията на планетата и да се грижи колкото може повече за рециклиране и въвеждане на правилата на кръговата икономика.


Те са успели да убедят всеки един от собствениците на 180-те магазини и ресторанти на територията на Terrasses du Port да събират своите отпадъци и да ги занесат в междинен пункт на втория етаж, откъдето о поемат специалистите от Veolia. Благодарение на общите усилия за година успяват да се съберат 2000 тона отпадъци. 85% от събраното се рециклира. За сега притежателите на мола предоставят на Veolia пространството безвъзмездно, но се очаква скоро да поискат наем, който да е по възможностите на компанията. Рециклирането е една малка част от действията на фирмата за опазване на околната среда. Те са поставили огромни слънчеви панели на покрива на мола, с които произвеждат огромна част от нужната за него енергия - ток се плаща само когато е облачно. Иновативната компания създава работни места за хора от малцинствата, помага на деца без образование да го получат с проекта си SKOLA, подава ръка на стартъпи, имат много социални програми. Следващите проекти на компанията са да изгради градина на покрива, да продължи с производството на биогаз, има и амбициозен план за преработка на замърсени води. Veolia помага и на малките бизнеси, които неминуемо са били засегнати с отварянето на мола.Вечеря за 1 евро във френския “Le République” - част от
социалната програма на ресторанта

Френският “Le République” ще направи на пух и прах представата ви за изискан и романтичен ресторант в сърцето на Марсилия. Великолепният му дизайн и архитектура, нестандартните дизайнерски решения по интериора с нищо не намекват за социалната дейност на заведението. Накратко - екипът е твърдо решен, каквото и да струва, да използва единствено и само местни продукти, по възможност без изключения - плодове и зеленчуци, отгледани наблизо. В същото време, това, което предлага кухнята, по нищо не личи, че е добре премислено, без разхищение и с внимание към околната среда. Освен това в шикозния ресторант предлагат специално внимание към хора, изпаднали в социална изолация или такива, които трудно свързват двата края. За тях заведението е отворено за обяд или вечеря, сметката е само 1 евро. Как се съвместява с останалите клиенти, ли? Лесно, те са наясно със социалната насоченост на екипа и приемат инициативата с разбиране и възхита, разказват от мениджмънта. Интеграционният ресторант “Le République” разполага с 200 места. Именно с желанието да обединим цялата Марсилия в нашето заведение, ние приветстваме традиционни клиенти, които плащат за храната си по класическата тарифа, и бенефициенти, на които предлагаме закуски, обяди и вечери за символичните 1 €. Всички наши бенефициенти са подкрепени от партньорски асоциации и социални структури, които вършат огромна работа на ежедневна база, разказва екипът на ресторанта. Храненето в ресторант “Le République” помага за създаването на работни места, позволявайки на всеки да се наслади на истински момент на масата, но преди всичко е да има желание за вкусове, споделяне и универсалност.Има едно място в Марсилия, където можете да си вземете
градинка под наемТо е също място за срещи и иновации, за отглеждане на  зеленчуци, за учене на нови умения, за ремонтиране на домакински уреди. На площ от един хектар, от години ползвано като местното сметище, изниква необикновена градина. Там, между  околовръстния път L2 и железопътната линия в Марсилия - градска и иновативна ферма. Трансформацията е дело на асоциацията Le Talus, стартира през пролетта на 2018 г. Проектът илюстрира желанието им да се възползват от последните налични градски пространства, само на няколко крачки от източните квартали на Марсилия. На заден план невероятна гледка към масива Каланк спира дъха. Клаксоните и шумовете на автомобилите достигат до нас като фонов шум, по жп линията се извиват с равномерно темпо влакове на всеки половин час. Именно тук, в това нетипично пространство, забито между града и крайградските квартали, в подножието на транспортните оси, символ на нарастващата урбанизация и ускоряването на икономиката, няколко доброволци се заемат с експерименталния терен с амбицията да създадат остров от зеленина, моделиран според собствените си стремежи и където да произвеждат храна. Нищо не подсказваше такова бъдеще за бившето, вече, сметище.


Какво всъщност представлява Talus? Много неща, тук можете да наемете зеленчукова градина за година, можете да опитате проста храна, приготвена на място с продукти от фермата, можете да дойдете да пийнете и да побъбрите с приятели, да прочетете книга, да си купите пресни яйца от фриволно разхождащи се кокошки, да си откъснете сами от производството - зелена салатка, лук, подправки, а когато станат готови - и домати и краставици, плащат се на място на сносни цени. Talus е още колективен център за компостиране, със сериозна програма за събития, тематични работилници и образователен подход за всички аудитории. Градската ферма Talus е пространство, където можете да дойдете и да хапнете, да се мотаете, да пиете, да наблюдавате, да обсъждате или да четете книга. Сам, с приятели или семейство, това е трето място, където се срещат любопитни хора от всички възрасти и социални слоеве. Проектиран като витрина за решения и като лаборатория на открито за екологичен преход. Проектът е подкрепен от Фредерик Денел, основател и президент на асоциацията Heko Farm, която се бори за иновативно градско земеделие в средиземноморската среда. 


Създадена с поглед към бъдещето, подкрепена от цял ​​динамичен и предприемчив екип, Le Talus е първата по рода си ферма в Марсилия. Асоциацията се представя като отворено място за открития, фокусирано върху иновациите в агроекологията с цел продажба на биологични продукти. Амбицията е да се предложат методи за градско земеделие като се мобилизират социалните връзки и общуване в естествена среда. Теренът е държавна собственост, предвидено е след няколко години оттук да минава трасето за нова, по-бърза жп линия. Ентусиастите от Le Talus се надяват дотогава мястото да набере популярност и неговите ползватели да защитят каузата, да се преборят за земята. Тук идват 500 доброволци, повече от 2200 членове плащат по 1 евро на година, за да могат да пазаруват и да докажат на практика, че урбанизацията може да е направена по друг начин. Вече имаме машинарии за 10 000 евро, хората идват да си поправят развалените си уреди, така няма нужда всеки да притежава скъпи машини или още по-скъпи ремонти. Тук е място, където хората са в контакт с нещо, различно от бетон. В Марсилия устойчивата храна има своите филантропи. В областта Прованс “Епикурейски фонд” помага на ферми и зеленчукови градини да изникнат точно в сърцето на града. Целта е да се улесни достъпът на всички до по-добра храна. Инвестиционен фонд успя да набере 500 000 евро, с които подкрепя техните създатели, често стартиращи зелени инициативи.
Made on
Tilda