Блог

Можем сами да произвеждаме ток със средства от Плана за възстановяване

В България към момента няма работеща енергийна общност, но по света вече съществуват. Това е част от концепцията на децентрализация на енергийната система, на която екоорганизации наблягат, докато политиците говорят за диверсификация. Именно енергийната общност може да осигури електроенергия за собствени нужди. И това се отнася до домакинства, бизнеси, общини, малки и средни предприятия.

Разясненията по темата пред Радио София даде Балин Балинов от „Грийнпийс“. Той допълни, че от организацията са направили предложения на българските институции как може чрез законови промени да се улеснят гражданите да се сдружават за подобни проекти.

Европейският съюз отдавна е задал посоката за развитие – зелени политики и енергийна независимост, но в България вече 9 месеца на директивата за възобновяема енергия не се обръща внимание, подчерта Балинов.

Той каза още, че е нужно да се правят инвестиции в т.нар. умни мрежи. Те ще позволяват преминаването на ток двупосочно и излишъкът ще може по-лесно да се продава.
Планът за възстановяване и устойчивост предвижда средства за подобна дейност.
Можем да инсталираме фотоволтаична система за електричество до 10 kWp (киловат пика) и до 15 000 лева. Необходимо е съфинансиране от страна на гражданите (общността), а за енергийно бедните стойността ще се покрива 100 процента.
Made on
Tilda