Блог

Трудовата книжка става електронна

Трудовата книжка да стане изцяло електронна и данните от нея да бъдат вкарани в електронен регистър на заетостта. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които бяха приети на първо четене в социалната комисия.

Така работещите ще имат постоянен достъп до собствените си данни, а работодателят няма да гледа колко сте получавали на предишната работа.

Хартиената електронна книжка е един анахронизъм. Това важи и за служебните книжки на държавните служители. Това ще позволи и автоматично изчисляване на трудовия стаж, обясни пред комисията Божидар Божанов. Разясни, че работникът може по всяко време да има достъп до данните по електронен път. Ако иска хартиен носител пък ще трябва да отиде в Агенцията по заетостта, където да му издадат справка.

Дигитализацията на трудовата книжка ще се прави на три етапа до 1 септември 2026 г. През първият в продължение на година ще възложи обществена поръчка за изготвяне на анализ и наредба. През втория ще трябва да се изгради и самият регистър. И едва тогава ще започне въвеждането на данните от работодателите.

Божанов обясни, че между първо и второ четене ще трябва да се вземе решение коя да е отговорната институция за регистъра - Агенцията по заетостта, НАП или НОИ.
Депутатите имаха редица забележки по текстовете, които трябва да се променят, за да се защити максимално интересът на работниците и служителите.
Made on
Tilda