Блог

Съберете утайката от кафето, изпито в града и посадете … кладница

В белгийския град Мехелен са създали система, която използва утайка от кафе като източник на почва за местно производство на храни.Coflab е инициатива на неправителствената организация Citamine, която помага за изграждането на “ядливи градове”, като превръща неизползваните места в града в екосистеми за местно производство на храна. Неизползваните пространства в града плюс местните органични отпадъци, като кафени зърна, стават основа на местното производство на храни като гъби кладница, цикория или кълнове. Coflab събира утайка от кафе от барове, кафенета, заведения за хранене, болници.


В Мехелен се произвеждат 3300 килограма кафе на зърна годишно. Стремежът е утайката от него да се събира на различни места, където работят служители на града и се транспортират до мястото за отглеждане на продукция, изградено от модулни пространства, които са пълни с машини с отворен код.


Coflab се нуждае само от три неща: неизползвано пространство, утайка от кафе и хора. С 60 m² земя и 3300 кг. кафе можете да произведете 400 кг. гъби от вида кладница. Вече е създадена мрежа между гражданите и местните фирми за кетъринг по специален бизнес модел, резултатът ще стане ясен до есента на тази година. Единственото затруднение, по-скоро забавяне, може да дойде от справянето с различни изисквания за безопасност, свързани с производството на храни, които трябва да се съгласуват с национална агенция по храните.

Made on
Tilda