Блог

На каква позиция са българските банки на пазара на дигитализирани услуги?

По-голяма част от българските банки закъсняват с дигитализацията си и изостават съществено от пазара, съобщи в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria Георги Чонков, мениджър „Консултантски услуги“ в Делойт България. Нито една от българските банки не попадна в категорията "дигитални шампиони" – банките с най-добри резултати, които определят посоката и нивото на дигитализация на сектора, посочи той след анализ на данните от петото издание на доклада на Делойт за дигиталната зрялост на банките.

В него са разгледани 304 банки в 41 държави на пет континента, сред които и пет големи български банки и пет по-малки, оценени от таен клиент.
Чонков посочи, че повечето българските банки се позиционират в последната категория - закъсняващи с дигитализацията банки, които изостават съществено от пазара. Има и кредитни институции в начален етап на дигитализацията с резултат над 40%, което ги подрежда в близост до глобалното средно ниво.

„България е на 41-во място сред банките от всички тествани държави. Банките ни имат възможност да направят допълнителни разработки, за да зарадват клиентите си с нови функционалности“, посочи консултантът.

Чонков обясни, че нарастващата употреба на мобилните устройства във всекидневния живот се отразява върху дигитализирането на банковите услуги – проверка на сметки, наличности, парични преводи, инвестиции.

Клиентите наблягат на онлайн регистрирането и откриването на сметки, търсят начини да получат услуги извън физическо посещение на банков офис и желаят да имат възможност за изцяло онлайн обслужване. „Сред най-търсените дигитални услуги от клиентите у нас са също да се правят депозити онлайн и инвестиции чрез мобилни приложения”, коментира Чонков.
Made on
Tilda