Новини

Обучават съдии и полицаи на стандартите при експулсиране

image
47 служители на сектор "Миграция" към ОДП – Варна и 15 съдии от Окръжния и от Апелативния съд в града ще участват в обучителен семинар за международните стандарти в областта на човешките права при експулсирането на чужденци. Това обяви Силвия Щумпф, шеф на Сдружение "Бизнес Агенция". Инициативата е по проект „Организиране на обучителни семинари за регионални и местни власти за международните стандарти в областта на човешките права при връщането”, който е на стойност 30 705 лв. и е единственият одобрен в страната по Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Семинарите ще стартират в края на месеца. Лектори ще бъдат трима адвокати и двама психолози. По време на обучението ще се разглеждат и казуси относно процеси за експулсирането на граждани, както и правото на защита на чужденците.

Проектът е ориентиран към укрепване на административния капацитет на местните власти, стандартите в правата на човека и др. Общата цел е ориентирана към осигуряване на по-високи нива на компетенция на регионалните власти.

Дирекция „Международни проекти” - Министерство на вътрешните работи, Годишна програма 2009 по Европейски фонд за връщане.
Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG/RF2009/A10/GR5 „Повишаване знанията и опита на българските власти в областта на прилагането на международните стандарти по отношение на връщането”.
Проект: „Организиране на обучителни семинари за регионални и местни власти за международните стандарти в областта на човешките права при връщането”.
Made on
Tilda