Блог

Възможностите за реализиране на проекти чрез европейски средства обсъдиха представители на местната власт и на бизнеса в Кърджали

Възможностите за реализиране на проекти чрез европейски средства обсъдиха представители на местната власт и на бизнеса в Кърджали. Те взеха участие в местна конференция по проект "Европа в България: Общо бъдеще", която се проведе в Националния пресклуб на БТА в родопския град. В рамките на дискусията експерти обсъдиха възможностите за развитие чрез кохезионната политика. Проектът "Европа в България: Общо бъдеще" се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия.

Акцент в конференцията беше както изпълнението на проекти от изминалия програмен период 2014-2020 г., така и за плановете новия за 2021-2027 г. По време на дискусията от участниците бе отбелязано, че най-много са проектите в община Кърджали, а община Момчилград успява да напредва с добро темпо по реализирането на европроекти.

През програмния период 2014-2020 г. в община Кърджали са били най-много одобрените и финансирани европроекти - 254 на стойност близо 63 млн. лв., като 53 млн. лв. от тях са безвъзмездна помощ, каза Дора Христова, ръководител на Областен информационен център – Кърджали. Експертът изрази надежда, че и през новия програмен период общините от район Кърджали ще развият успешни проекти.

Община Кърджали има амбиции да реализира европейски проекти за над 607 млн. лева през следващия програмен период, каза Надя Цветкова, началник отдел "Стратегическо планиране и управление на проекти". Тя коментира, че приоритетите са образование, туризъм, бизнес и икономическо развитие. Относно реализирането на проектите по новия програмен период, Цветкова изрази мнение, че държавата може да намери начини за облекчаване на административната тежест.

Очакваме одобрение на проект за реконструкция и рехабилитация на общински пътища, в който сме включили пет населени места. Проектът е на стойност 3 милиона лева, информира инж. Севдалин Огнянов, директор на дирекция "Устройство на територията, кадастър и регулация на европейски програми и проекти" в Момчилград.

През миналия програмен период в община Крумовград са осъществени европейски проекти за над 9 милиона лева, каза заместник-кметът на общината инж. Абидин Хаджимехмед. По думите му още в периода на предприсъединителните програми е създаден екип, който е започнал с изпълнение на проекти, предимно по САПАРД. Той каза, че общината има готовност да посрещне новия програмен период, като се надява програмите по него да бъдат по-достъпни.

Отдаваме основно значение на проекти в социалната сфера, защото нашите общини са малки и бедни, за разлика от други общини в страната с по-високи доходи, каза Ергин Юсеин, заместник-кмет на община Джебел.

Смятаме, че трансграничната програма ИНТЕРРЕГ за малък и среден бизнес помага по свързването на двата съседни района, но има различия по отношения на процедурите в България и Гърция, с които бенефициентите се сблъскат по отношение на институционалната рамка на всяка една програма, коментира в края на събитието Константинос Пападопулос. Той е собственик на консултантска агенция, занимаваща се с управлението на трансгранични проекти между България и Гърция.

Интересна и полезна информация за политиките по сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА "Европа в България: Общо бъдеще".
Made on
Tilda