Блог

8 НАЧИНА ДА СПАСИШ ПЛАНЕТАТА ПРЕЗ ЛЯТОТО

Лято е и е време за плаж!
Лятото със сигурност е любимото време от годината за повечето хора, но определено не важи същото и за нашата планета. С повишаването на температурите се увеличава и употребата на енергия и вода, както и въглеродният отпечатък.

Затова е от изключителна важност всеки от нас да помисли как да конструира ежедневието си с мисъл към околната среда! Има начини да се преборим с това стресиращо за планетата време от годината. Нужно е да предприемем само няколко лесни стъпки - да преосмислим от това с какво се храним, до това как си почиваме и изпълняваме домашните си задължения - лесно е да живеем екологично и все пак да се забавляваме през лятото.

Трудно е да съставим изчераптелен списък с всички неща, които е възможно да предприемем, за да водим един благоприятен за околната среда живот, но тук ви представяме няколко наши идеи. Оставяме на вас за довършите списъка, който отговаря на вашето ежедневие!

1. Избягвайте посуда и прибори за еднократна употреба, когато готвите и сте на пикник на открито

Използването на чинии, прибори, чаши и салфетки за еднократна употреба може да е изглежда лесно и практично, но не и когато става въпрос за околната среда. Вместо пластмасови продукти за еднократна употреба, може да си вземете посуда от вкъщи, която после да измието или да използвате компостируеми еднократни чинии, дървени прибори, силиконови чаши, компостируеми торбички за боклук и хранителни опаковки за многократна употреба, направени от пчелен восък.

2.  Използвайтебутилки за вода за многократна употреба

С повишаването на температурите нараства и нуждата да бъдем хидратирани, а в много случаи с това расте и въглеродният отпечатък. На пазара има безброй варианти за бутилки за вода - от химически безопасна пластмаса без BPA - до такива от стъкло и неръждаема стомана. Освен това, така спестявате и пари.

3. Пазарувайте от магазини за втора употреба или за устойчива мода

Пазаруването от такива магазини влияе благоприятно на околната среда. Така се произвеждат по-малко нови продукти, което води до по-малко използвана вода, намаляване на отпадъците и по-малко въглеродни емисии. А ако не сте привърженици на втората употреба, то вече много от брандовете на пазара предлагат цели колекции за устойчива мода. Някои марки са дори изцяло базирани на тази идея.

4. Използвайте лятното слънце за сушене на прането

Простирането на прането да изсъхне само, вместо използването на сушилнята, не само спестява енергия, но и спестява от сметката ви за електричество. Слънчевата светлина може дори да помогне за дезинфекция на прането.

5. Дърпайте щорите и пердетата си в горещите летни дни

През лятото използваме различни начини за охлаждане на домовете си като вентилатори и климатици. Но щорите и плътните пердета могат да допринесат значително за намаляване на потреблението на енергия и сметката ни за електричество.

6. Консимурайте сезонни и местни продукти

Фермерските пазари и сезонните продукти са много актуални през лятото. Те също са чудесен начин да се храните здравословно, като същевременно помагате на околната среда. За разлика от храната, която може да намерите в магазина за хранителни стоки, храненето на местно ниво ще намали количеството енергия, изразходвано за транспортиране на стоките. Храненето с органични продукти също така минимизира въздействието върху околната среда, като намалява количеството химикали, които могат да замърсят водата или почвата.

7. Използвайте сламки за многократна употреба

С по-високите температури през лятото идва желанието за студени напитки - от студено кафе до свежи коктейли - което прави идеалното време да изпробвате сламка за многократна употреба и да помогнете за спасяването на планетата. На пазара има много вариации на сламки, направени от бамбук, силикон, стъкло и други, и в разнообразни форми и размери. Или пък пийте направо от чашата.

8. Изключвайте електрониката, когато сте навън, и използвайте соларни зарядни устройства 

Изключването на електронните устройства през лятото - или извършването на "дигитална детоксикация" - е добър начин за разпускане и дори може да подобри здравето ви, но може и да помогне на околната среда. Изключването на устройствата също пести енергия и пари.

Разбира се, съществуват още безброй идеи за водене на екосъобразен и устойчив живот. Довършете списъка!
Пожелаваме ви едно страхотно лято, изпълнено с приятни и весели моменти!


Източник: https://eu.usatoday.com/story/money/2019/08/02/20-ways-to-make-your-summer-more-environmentally-friendly/39866829/
Made on
Tilda