Новини

Информационна среща с граждани по проект CECI Interreg Europe

На 10.10.2020, в Хаштаг Студио, Сдружение Бизнес Агенция организириха съботен брънч, на който беше представен проекта CECI Interreg Europe и бяха дискутирани идеи как кръговата икономика да бъде приложена в морската столица.

Ръководителят на екипа  и старши експерт - Силвия Щумпф разказа за мисията на проекта и метода на неговото изпълние. Кои са целите, как ще бъдат постигнати и ни представи партньорите от Финландия, Франция, Чехия, Белгия и Словения, чиито добри практики споделяме с гражданите.
След това експертът Надежда Алексиева представи три практики от наши партньори. Тя разказа как в Арагон, Испания, темата за кръговата икономика е въведена в образователната система и децата от малки се учат на устойчив начин на живот. Целта на испанския проект е да се осигури нов педагогически инструмент за подобряване на знанията и информираността за околната среда чрез създаване на индивидуални и екипни навици. Следващата практика, която Надежда разказа, беше как клошари във Франция правят пазар с находките си и по този начин събирачите на отпадъци предоставят евтина, устойчива обществена услуга, като същевременно успяват да печелят прехраната си и дори да се социализират. Последната представена добра практика беше за изоставен район във Финландия, който в момента се е превърнал в популярно място за провеждане на музикални и други културни събития. 

Изборът ни се спря на тези три практики, защото те са доказателство как, с помощта на гражданите, кръговата икономика може да бъде приложена в три съвсем различни сфери. Всичките добри практики по проекта може да намерите тук.
След края на презентацията бяха дискутирани идеи с участниците как Варна може да бъде превърната в един по-устойчив град и какви ще бъдат следващите стъпки. Следете за повече информация и очаквайте още събития организирани от нас!
Made on
Tilda