Добри практики DEVISE

Програма за свързаните обекти

Национална Програма за свързаните обекти 

Мрежата произхожда от Лондон, развива се и достига до Северна Ирландия както и до още два региона в Обединеното Кралство. 

Достъпа до мрежата на Интернет на нещата и хостинг платформата, премахва бариерите за внедряване на технологии за старт-ъпове и малки бизнеси, намалява рисковете, свързани с иновациите в предприятията и разкрива нови комерсиални приложения за дигитална технология в областта на свързанност, данни и изкуствен интелект. 

Консорциумът „ Свързани обекти“ организира програма с предизвикателства, където МПС ще бъдат поканени да изследват редица от градски и селски проблеми, които могат да бъдат решени, използвайки технологии от Интернет на нещата. 

Главните цели на този проект са: 

 • Да се имплементира технологията на Интернет на нещата в почти цяла Северна Ирландия 
 • Да се стимулира иноваторска общност и да се повиши вниманието към обектите, свързани с мрежата на Интернет на нещата, с цел да се експериментира, тества и да се правят прототипи 
 • Да се подкрепят регионални компании да правят прототипи, да намират решения на проблеми чрез Интернет на нещата, както и да развиват бизнеса 

Детайлна информация за практиката 

Свързани обекти е регионална програма, която през 2018 ще разгледа разполагането с LPWAN – “ мрежа с ниско захранване с широка зона на обхват”, в по-голямата част на Северна Ирландия. Тази инфраструктура, известна също като мрежа Интернет на нещата, ще бъде безплатна за експериментиране, тестване, демонстрации и пускане на нови продукти и услуги в тази сфера. LPWAN предоставя не много скъп начин, много ниско-тарифни сензори да бъдат свързани. Данните, събрани от устройствата, ще бъдат предадени през мрежата и препратени на сървъра. Програмата Свързани обекти е подкрепена от консорциум от съвети на местните власти в Северна Ирландия, органи на частния сектор, университети и специализирани съветници. По този начин, докато активно се изгражда и подкрепя екосистема, която да експериментира, създава прототипи и предлага нови продукти на пазара, ще бъде стимулирана иновацията в тази индустрия, която много бързо се развива. 

Програмата Свързани обекти отправя няколко призива за предизвикателства в сфери като градски живот, транспорт, интелигентни сгради, производство, дигитални медии, туризъм, агрокултура и здравеопазване. Програмата с предизвикателства се изпълнява постепенно от 1 Април 2018. 

 1. Първа фаза: по време на началната фаза, участниците правят упражнение за определяне на обхвата, като се ангажират с планираните дейности по програмата и правят прототипи на решения. 
 2. Втора фаза: по време на тази по-напреднала фаза, от участниците се очаква да демонстрират на организаторите на предизвикателството, своите доказателства за намерена концепция. 

Това е уникална възможност за бизнеси и амбициозни предприемачи да се възползват от безплатен достъп до мрежата на Интернет на нещата, чрез Свързани обекти. Както и да проведе експериментално проучване и разработка на данни, докато използва подкрепата на програма, която предлага улеснен достъп до екосистемата, подкрепата на академия, помощта на експерти от темата и помощ с техническа и бизнес разработка. 

МПС могат да очакват да получат: 

 • Предоставяне на практически опит в Индустрията на Нещата – от създаване на концепция до изграждане и тестване на устройството в мрежата 
 • Участие в екосистемата 
 • Изграждане на мрежи и връзки с връстници 
 • Нови възможности на пазара и достъп до инвестиции 

Нужни ресурси: 

Финансови ресурси 

Обща сума на финансиране е 11.000 евро (от DCSDC), 33.000 евро от Градски Консул Белфаст с допълнително финансиране от партньори. 

Човешки ресурси 

Общо 10 души в екипа: 1 проект мениджър от Университета Улстър и 1 водещ на предизвикателствата от всяка организация:  

•LCCC 

•Mid and East Antrim 

•Derry/Strabane  

•ABC  

•Ards and ND  

•Antrim and Newtownabbey  

•Causeway C&G  

•Newry Mourne and Down 

•Belfast City Council 

 

График (начална/крайна дата) 

 1. LPWAN Фаза 1:  

- Начална дата: Април 2018 

- Краен срок за участие с предизвикателство: Август 2018 

- Крайна дата: Април 2019 

 

 1. LPWAN Фаза 1:  

- Април/Май 2019  

 

Доказателство за успех (постигнати крайни резултати) 

Описание на резултатите 

31 компании са подали своите заявления за финансиране във всички предизвикателства.  

Общо 6 компании от съвета са подали заявления за редица предизвикателства. 

Предизвикателството за креативни технологии е получило заявление само от 1 компания, която е също участник в консулството.  

Action Sense Ltd е бил успешно награден с 2000 евро за целите на проучването на дейности по разработване на прототип LPWAN, който да е част от предизвикателството за здравеопазване. 

 

По програма ще бъдат финансирани 18 проекта и има потенциал да бъде финансиран още един допълнителен. Актуална разбивка на финансираните проекти:  

 • LCCC 2 проекта 
 • Derry/Strabane 1 проект 
 • ABC 3 проекта 
 • Ards and ND 2 проекта 
 • Antrim and New. 2 проекта 
 • Causeway C&G 2 проекта 
 • Newry Mourne 1 проекта (+1 потенциален) 
 • Belfast City Council 2 проекта 

В предизвикателството с интелигентни и здрави сгради е имало общо 5 участници. 4 от тях са получили успешно финансиране. Action Sense Ltd. (компания на базата на DCSDC) е една от най-успешните компании в това предизвикателство, която е получила финансова помощ в размер на 2000 евро. 

Има все още останали колективни фондове от проекта и ще бъде взето решение дали наличните пари ще бъдат инвестирани в съществуващи проекти, които изглеждат потенциални или ще бъдат провеждани други рундове с покани за нови МПС. 

Благодарение на помощта от проекта, водоснабдяващи услуги продължават да се развиват чрез 12 устройства LoRaWAN, които предлагат услуги за измерване на LPWAN. Междувременно Randox се съгласили да създадат LoRa версии на своите биомедицински анализатори за различните лаборатории в цялата страна. 

Това демонстрира добри доказателства за засиленото развитие и инвестиции, както и интереса, който консулството успя да събуди, чрез тази схема. 

Трудности 

Качеството на заявленията от МПС се оказа трудност. Това служи като доказателство за нуждата от бизнес подкрепа за инициативи и обучения в тази сфера, когато новият процес за кандидатстване започне. 

Обучителен потенциал и трансфер на знания  

Този съвместен подход дава възможност за сливане на предприемачески подходи, с подкрепата на технически експерти, които да предлагат решения на технически проблеми, срещани от МСП и има потенциал да даде значителни дълготрайни резултати за по-нататъшно разрастване на местната електронна икономика. 

Made on
Tilda