Новини

Непалец учи български по европроект

Непалецът Сарош Кумар Ранджиктар е най-екзотичният ученик на Центъра за работа с имигранти във Варна, където учи български език. Той пристигнал да живее в морската столица преди 3 месеца.

Тук го довела любовта с варненка, която пламнала на пасажерски кораб с международен екипаж. От нея се родила дъщеричката им Мишел. Преди дни обаче Сарош бил напъден от съпругата си.

Така потърсил Центъра за имигранти, откъдето пък успели да му намерят временен приют в Католическата църква във Варна. Там той прекарал Великден, макар че изповядва друга религия. Дъщеря ми е на 3 години. Искам да съм близо до нея и затова се надявам да остана във Варна, казва Сарош.

Имам останали някакви пари, семейството ми в Непал ми помага. Ще ми се да започна бизнес и да продавам екзотични стоки от Непал, казва той. На кораба, където се запознал с майката на дъщеричката си, той работил като фотограф. Признава още, че не иска да се връща в родината си, тъй като страната е бедна и разтърсвана от гражданска война. Наскоро новите му познати от Католическата църква успели да му намерят квартира в града.

Той се надява скоро да си стъпи на краката, да научи български език с помощта на Центъра за работа с имигранти и да получи право на постоянно пребиваване в България. Днес журналисти можаха да наблюдават един час от курсовете по български в имигрантския център. Основно "учениците" са от Украйна и Русия, но езиково обучение потърсил и южнокореец.

Обучението е за граждани на трети държави, които не са членки на Европейския съюз, и техните деца. Това е втори проект за имигранти, по който работи Сдружение „Бизнес агенция" с председател Силвия Щумпф. Неотдавна тя представи целите на проект BG EIF 2009/01-02.02 „Врата към България: уан-стоп-шоп за устойчива интеграция на имигранти" - да се осигурят устойчиви условия във Варна за интеграция на имигранти чрез утвърждаване на работещ интеркултурен недискриминационен модел в приемащото общество. Услугите, които предлага центърът, са за новопристигнали имигранти, законно пребиваващи в страната, без бежанци и студенти. Те включват безплатни правни услуги, помощ при стартиране на собствен бизнес или намиране на работа, както и връзка с институциите, които новопристигналите във Варна и областта могат да потърсят. Консултациите се провеждат с помощта на културни посредници, които говорят свободно следните езици: руски, турски, фарси, арменски, грузински, китайски и румънски. Услугите включват посредничество с центрове за професионално обучение, срещи с потенциални работодатели и други неправителствени организации.

По неофициални данни имигрантите от държави извън ЕС във Варна са около 4000 души. Най-много са от Русия и Украйна, каза по време на пресконференцията Силвия Щумпф, китайците са по-потайни, имаме интерес от арменци и бесарабски българи. Впечатленията ни са, че във Варна идват по-заможни чужденци, които установяват собствен бизнес или са самонаети. Кризата пропъди някои от тях, допълни ръководителят на проекта по повод журналистически въпрос за отлив на имигранти от България. В момента около 100 души учат български, като проектът е за 200 плюс 40 деца. "Имаме 33-ма консултанти, които работят на повикване по проекта. Вече сме сформирали група от 6-има души - представителите на най-многобройните диаспори в града, с които да стигнем до имигрантите", заяви Силвия Щумпф.

Проектът приключва в края на юни, но центърът ще продължава да помага на имигранти в нужда с помощта на екипа на сдружението и доброволци, каза още тя.
Made on
Tilda