Блог

Спирането на тока в Южна Африка отчайва производителите на плодове

На прага на прибирането на първите плодове за този сезон, южноафриканският фермер Хайни дю Тоа се тревожи, тъй като честото спиране на електрозахранването заплашват да отнеме блясъка на реколтата му от ябълки и круши, предназначени за пазарите в чужбина, предаде Ройтерс.

Разположена в един от най-големите региони за отглеждане на плодове в страната североизточно от Кейптаун, вековната семейна ферма "Ремхухт" (Remhoogte) се нуждае от постоянно електричество за автоматизирана помпена мрежа за напояване, която пръска хиляди плодни дръвчета.

Твърде малко вода по време на пика на напояване, от края на ноември до средата на март, се отразява на размера и качеството на голямо разнообразие от сортове ябълки и круши, засягайки производството и приходите, тъй като само първокласните сортове се доставятв ЕС, Великобритания, Китай и Близкия изток.

"Дърветата имат определена нужда от вода и ако не я получат, това ще се отрази негативно на качеството. Тогава не можете да изнасяте плодовете", казва Дю Тоа.


Намаляването с 10 процента на износа от фермата може да доведе до загуба на приходи от около 7,5 милиона ранда (435 600 долара), допълни Дю Тоа, като по-ниските класове са предназначени за вътрешния пазар и преработвателите на сок.


Ежедневните прекъсвания на електрозахранването, които комуналната компания "Еском" (Eskom) очаква да продължат поне още две години, затрудниха икономическия растеж, подхранвайки широко разпространеното недоволство сред бизнеса и домакинствата.


Приблизително 20 процента от царевицата, 15 процента от соята, 34 процента от захарната тръстика и почти половината от производството на пшеница в Южна Африка са се нуждаели от напояване, казва Уандиле Сихлобо, главен икономист в Камарата на селскостопанския бизнес на Южна Африка, добавяйки, че фермерите са изразили загриженост, че прекъсванията на тока ще ударят добивите.
Made on
Tilda