Блог

Как да направим правилния избор за зърнокомбайн?

От избора на правилен зърнокомбайн, а и неговата безпроблемна работа през цялата кампания, зависи успехът на всяко земеделско стопанство. Именно затова е много важно точно каква техника ще избере конкретният производител. А тя със сигурност трябва да отговаря на спецификите на стопанството.

По време на жътвената кампания зърнокомбайните трябва да са в топ форма, така че да не създават никакви проблеми и да не престояват без работа дори ден. В земеделието времевият прозорец за прибирането на реколтата е много кратък. Така например за пшеницата е около 14 дни в годината и именно тогава зърнокомбайнът трябва да бъде изправен и готов за работа.

Когато говорим за избор на най-правилния зърнокомбайн, е от изключително значение да не се сбърка типа на техниката, която ще е нужна за фермата/стопанството. Освен това трябва да се избере правилното сепариращо устройство, тъй като не друго, а производителността на прибиращата техника, е определящият момент за свършване на работата в срок по най-добрия начин.

Една от основните и скъпоструващи грешки, които правят земеделците, е да изберат неправилна машина. Всъщност няма нищо по-лошо от скъп, ненатоварен до максимум зърнокомбайн. За съжаление обаче често се правят такива грешки поради липса на информация.

Как да изберете правилния зърнокомбайн?

В момента на пазара се предлагат различни видове, модели и серии зърнокомбайни – барабанни, роторни и хибридни. Важно е обаче фермерите да се водят от конкретните нужди на своето стопанство и да направят информиран избор, тъй като често дори една машина да работи добре в дадено стопанство, за друго тя може да бъде изцяло неефективна.

Определящо значение при избора на зърнокомбайн имат фактори като големина на стопанството (в хектари или в декари), географски особености на обработваемата земя, както културите, които стопанина отглежда и технологията, която е избрал.
Експертите от Titan Machinery съветват да обърнете внимание и на опциите, които машините предлагат. Например променливото задвижване на барабана – ако при пшеницата скоростта на въртене на барабана трябва да е 700 – 800 об./минута при царевицата са необходими само 300 об./минута. Без променливо задвижване на сламотръсните машини не е възможно да се понижат оборотите при преминаването на различна култура.

Отделно земеделците, които предпочитат да запазят следжътвените остатъци, трябва да се уверят, че зърнокомбайнътима активен сламоразпределител. Тази опция позволява по-равномерното разпределение на следжътвените остатъци по ширината на хедера, особено при голямо съотношение на сламата към зърното. 

Други определящи специфики при избора на комбайн са още:
  • тип техника;
  • барабанно-сепариращото устройство;
  • вършачен апарат;
  • условията на жътвата и климатичните особености на района;
  • правилен хедер;
  • чистота и цялост на зърното;
  • комфорт за комбайнерите;
  • цена и възможност за лизинг;
  • сервиз.

Инвестирайте умно

Titan Machinery е официалният вносител на американския лидер в производството на агротехника и рекордьори по жътва – зърнокомбайните Case IH.
Инвестирайте умно в новия си зърнокомбайн. Доверете се на специалистите! Обадете ни се още сега, за да ви изготвим персонална оферта за избраната от вас техника.Made on
Tilda