Блог

Китай залага на дигитализацията на юана

Онлайн портфейлите за електронния юан бележи масов ръст на тегленията през двете седмици след публичното си пускане. Въпреки това Китай не е напълно доволен от резултатите и иска да ускори приемането на дигиталния юан, пише Ройтерс.

Действителният брой трансакции, извършени с помощта на e-CNY е по-малък, защото дигиталният юан може да се ползва единствено в 10 града, участващи в тестовата програма. Друга причина за по-бавния темп на приемане е високата популярност на услугите за онлайн плащания Alipay на Ant Group и WeChat на Tencent.

Към този момент дигиталния портфейл за e-CNY е изтеглен от 140 милиона потребители.
Хауърд Мао, студент в Шанхай, казва, че е изтеглил портфейла, но почти не използва електронните пари.

"Все още няма много сценарии за приложение за e-CNY в ежедневието и много търговци не го приемат", каза Мао, който все още разчита на Alipay и WeChat Pay.

"Отнема време, за да започнат хората да приемат e-CNY, като се имат предвид установените навици за плащане", каза Г. Бин Джао, старши икономист в PwC China.

Но властите имат много начини да насърчат масовото приемане, като например приоритизиране на използването на e-CNY при плащането на сметките за вода, електричество и медицински услуги, каза той.
"Малък натиск от страна на правителството ще направи голяма разлика", допълва експертът.

Дигиталният юан може да се ползва и офлайн, но потребителите винаги трябва да носят телефона в себе си.

Критиците на проекта виждат в него опит за държавата да следи гражданите си по-изкъсо.
Европа, САЩ, Великобритания и други страни също имат проекти за дигитализация на своите валути.

Made on
Tilda