Блог

Бъдещето на енергията: оптимално потребление чрез дигитализация

Дигитализацията ли е пътят към по-добра енергийна ефективност? И какви са предизвикателствата пред "умните решения", когато те трябва да се внедрят в българската индустриална среда? По тези теми говори Кирил Райчев, председател на Алианса за енергийна ефективност в България, Александър Рангелов, директор "Бизнес развитие" в направление "Енергия" на "Веолия България", и Франциско Силверио Маркес, старши вицепрезидент "Услуги за енергийна ефективност на сградите" в дирекция "Подкрепа и ефективност на бизнеса" в централния офис на "Веолия".

Според Кирил Райчев дигитализацията е част от съвременния инструментариум и е ключовото за нашата икономика, дали ще се възползва от него и ще се качи на тази нова вълна. "От това ще зависи кое предприятие ще продължи да съществува в бъдеще и кое - не", коментира той.

"При нас ключовата дума е дигитализация, а още по-ключова е информацията, която извличаме", коментира Александър Рангелов. Според него е от основно значение да се отсее информацията, която може да ни позволи да направим анализ в реално време. "Ако нямаме надеждна и пълна информация, много трудно бихме могли да измерим резултата от нашите действия. В България индустрията има да извърви голям път към дигитализацията и автоматизацията, за да можем да разполагаме с данни, които след обработка да можем да вплетем в програма за енергийна ефективност и да постигнем конкретни резултати", категоричен е той.


Според Франциско Силверио Маркес печелившата комбинация включва дигитални технологии и човешки познания. Той дава пример със смарт центъра за мониторинг на потреблението на енергия, вода и преработка на отпадъци "Хъбгрейд", при който се допълват технологиите и човешкото ноу-хау. По думите му само така могат да се постигнат търсените ефективност и икономии.
Made on
Tilda