Блог

Дали Варна ще се включи към Споразумението за зелен град?

Дали Варна да се присъедини към инициативата на Европейската комисия Споразумение за Зелен град – чисти и здравословни градове за Европа. Това ще решават от комисията по „Европейски въпроси и международно сътрудничество” към Общински съвет Варна. Предложението е на кмета Иван Портних.

Ако комисията одобри предложението и то бъде гласувано в последствие от ОбС – Варна, морската столица ще поеме редица ангажименти, свързани с екологията, увеличаването на зелените площи и подобряване качеството на въздуха.

С присъединяването си към споразумението кметовете на съответната община се ангажират да предприемат по-нататъшни действия за постигане на цели до 2030 година, част от които са подобряване качеството на въздуха, увеличаване размера и качеството на зелените площи, подобряване качеството на водните обекти и ефективно използване на водните ресурси, опазване и подобряване на биоразнообразието в градските райони, намаляване на шумовото замърсяване, въвеждане на кръгова икономика в това число и подобряване управлението на битовите отпадъци.

Ако Варна се присъедини към инициативата, ще стане част от общност от градове със сходни убеждения и политики, се посочва в предложението на кмета.
Made on
Tilda