Блог

Закъснялата дигитализация в здравеопазването го прави привлекателна арена за иновации

Каква е ИТ реалността в сектора на здравеопазването?


-От всички вертикали в компанията този сектор е с най-човешко измерение, дигитализацията му незабавно подобрява качеството на живот на хората. Строго регулирано, здравеопазването се дигитализира на по-късен етап от много други индустрии, което пък го превръща в привлекателна арена за технологични иновации.

Основните предизвикателства в сектора са наследените и остарели технологични системи и аналоговите процеси. Доставчиците на здравни услуги се стремят да подобрят клиентското изживяване (UX), търсят повече модернизация и интеграция на технологиите в една хомогенна екосистема, която е леснодостъпна за пациента.


Предизвикателство са и различните регулации в отделните държави, гарантиране сигурността и правилната употреба на данните.

В световен мащаб се полагат много усилия за подобряване на оперативната ефективност, като се залага на автоматизация и роботизация. В сектора има недостиг на квалифицирани кадри, а все още много бизнес процеси се извършват на ръка.


Разкажете повече за технологичните решения, които предоставяте на вашите клиенти в сектора?


- Фокусирани сме върху американския пазар, в традиционно силния застрахователен сектор на индустрията. Помагаме на компаниите да оптимизират бизнес моделите си чрез автоматизация, по-ефективно използване на базите данни и нови подходи за телездраве и телемедицина. Извършваме и развойна дейност за някои наши клиенти. Така например за един от лидерите в биотехнологиите разработихме хардуер и софтуер за управлението му, който автоматизира процеса по изследване на клетъчни проби за ранна диагностика на рак.


Имаме и собствени патентовани разработки в областта на телездравеопазването. Разработихме гривната SoFit, която е иновативно решение за дистанционен мониторинг на пациенти, които имат нужда от физиотерапия.


На нейна база направихме и пилотен проект за един от американските ни клиенти. С помощта на SoFit се следят жизнените показатели на деца, претърпели операция. След изписването им лекарят извършва постоянно наблюдение, може да издава рецепти и указания за лечението им. Резултатите са много позитивни, технологията намали повторното им приемане в болница и допълнителните прегледи.


Друга наша разработка е продуктът SoundVision, който допълва белия бастун при незрящите хора с модерно, технологично решение. Компактно устройство, придружено от мобилна апликация, им дава информация в реално време за заобикалящата ги среда. Разпознава разстояния, обекти, цветове, банкноти и валути. С него тази година спечелихме и престижната Grand Stevie® Award, която за първи път се присъжда на компания от България.


Как успявате да следите тенденциите и едновременно с това да се фокусирате върху нуждите на вашите клиенти?


- Експертните ни екипи следят внимателно какво се случва в индустрията и какви са проблемите пред клиентите ни. Участваме и в редица международни събития в Европа и САЩ, което също много ни помага да сверим часовника си.

Made on
Tilda