Блог

От бутилка в бутилка – узря ли моментът за депозитна система у нас?

Задължителният депозит за пластмасови бутилки е в сила в Германия от 2003 г., но с няколко изключения. Това вече е в миналото - от януари 2022 г. потребителите ще получават обратно депозит за почти всички напитки, продавани в бутилки за еднократна употреба от PET пластмаса* или алуминиеви кенчета.

В началото на 2022 г. в супермаркетите на Германия настъпи голяма промяна - оттогава задължението за депозит ще се прилага за всички напитки в опаковки за еднократна употреба почти без изключение. При въвеждането през 2003 г. това задължение се прилагаше за голям брой напитки в опаковки за еднократна употреба, които могат да бъдат закупени в супермаркети, пазари за напитки или павилиони. Те включват вода, безалкохолни напитки и бира.

През 2006 г. вече имаше промяна - оттогава всички търговци на дребно, които продаваха етикетирани еднократни бутилки и кутии, трябваше да ги приемат обратно дори ако самите те не са продавали точно тези продукти. Преди това съдържанието на бутилките определяше дали за тях има депозит, или не. Сега това зависи от материала на опаковката.

Към 2020 г. приблизително 40 държави по света са въвели система за депозит за бутилки, включително Исландия, Еквадор, Нидерландия, Хърватия и всички скандинавски страни. В Съединените щати такава е въведена в 10 щата - Калифорния, Кънектикът, Хавай, Айова, Мейн, Масачузетс, Мичиган, Ню Йорк, Орегон и Върмонт (както и в Гуам). Тя е въведена и в голяма част от Канада, става ясно от доклад на Changing Markets Foundation, в който се посочва също, че осем държави са въвели законодателство за въвеждане на депозитни системи за бутилки в близко бъдеще. В изследването се посочва също, че девет държави към момента провеждат дискусии, за да проучат дали подобна схема би била осъществима.

Еднократна и многократна употреба - каква е разликата?

„Има депозитни бутилки за еднократна и многократна употреба", обяснява Герхард Кочик от Федералната агенция по околна среда пред myHOMEBOOK. Има депозит от 25 цента за еднократни бутилки, както и за кенчета. При бутилките за връщане - без значение дали са пластмасови, или стъклени - обикновено германците получават 15 цента, а при бутилките за бира - само 8 цента. След това бутилките се почистват и се пълнят отново. Според Кочик една бутилка за многократна употреба може да достигне до 50 цикъла, преди да бъде рециклирана. „Бутилките от PET за многократна употреба не правят толкова много цикли, колкото стъклените бутилки", казва експертът по опаковките.
От друга страна, бутилките за еднократна употреба, като например тези от PET, влизат в обращение само веднъж и след това директно се рециклират. „За рециклирането на PET обаче е необходима по-малко енергия, отколкото за рециклирането на стъкло", обяснява Кочик. Като цяло производството на стъклени бутилки е много ресурсоемко. Но при бутилките за многократна употреба това няма голямо значение, защото бутилката се използва многократно.

И така – без съмнение депозитната система** може да бъде най-ефективният потребителски избор при борбата срещу замърсяването на околната среда и за възстановяването на материали. Тя постига по-високи нива, отколкото която и да е друга система за сепариращо събиране на суровини (средно 90% до 97% в някои страни като Германия или Норвегия). И неслучайно системите за депозитно връщане в момента привличат голямо внимание в Европа.

Германия и Норвегия са сред известните примери за добре работещи системи в Европа. На Стария континент схемата вече е въведена и в Литва и Швеция, а други европейски държави вече предприемат стъпки за въвеждане на такава система, включително Франция и Румъния, чието въвеждане е в процес на обсъждане.

От 1 януари 2023 г. и в Полша ще бъде въведена национална система за депозит на бутилките за напитки. Министерството на климата и околната среда представи проектозакон, според който бутилките от PET за еднократна употреба с вместимост до 3 литра и стъклените бутилки за напитки за многократна употреба с вместимост до 1,5 литра ще подлежат на системата, но все още не е определен размерът на депозита, който трябва да се плаща. 

Предприятията, които пускат на пазара напитки в гореспоменатите опаковки, трябва в бъдеще да организират и разделно събиране на опаковките или отпадъците от опаковки. В този контекст от магазините за търговия на дребно се изисква да създадат капацитет за обратно приемане и да възстановяват депозити. Основната цел на проекта, представен от министъра на околната среда Яцек Оздоба, е да се намали количеството на произвежданите отпадъци, да се получат висококачествени отпадъци за рециклиране и да се използват рециклираните отпадъци като източник на суровини.


Ситуацията в България

Депозитната система за отпадъци под формата на вендинг машини за пластмасови и стъклени опаковки може да бъде въведена в България от следващата година, каза в началото на 2022 г. по време на парламентарно изслушване министърът на околната среда и вицепремиер Борислав Сандов. По думите му са планирани промени в Закона за управление на отпадъците, за да се премахне картелизацията и изкуствено поставените бариери пред навлизането на малки и средни фирми в сектора на т. нар. кръгова икономика. Според Сандов още през тази година ще се стартира мащабна информационна кампания, а идеята срещала одобрението и подкрепата от почти всички заинтересовани страни.

И това сякаш наистина е така. „Като задължена индустрия в България ние сме твърдо решени да продължаваме да изпълняваме дефинираните от европейското законодателство национални цели. Приоритет на бранша е затварянето на кръга за нашите опаковки в страната по модела „От бутилка в бутилка“ посредством оптимално събиране, рециклиране и употреба на рециклирания материал в производството на нови опаковки за напитки“, коментира Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ), цитирана в прессъобщение на организацията.

Подкрепа на заявените усилия за въвеждане на депозитна система в страната изразяват и от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ), Българската оползотворяваща и рециклираща организация (БОРА) и Българската стопанска камара (БСК).

„Функционирането на действащата система за разделно събиране на отпадъци от опаковки в годините от нейното въвеждане и функциониране досега винаги е осигурявалo изпълнение на целите за рециклиране на национално ниво. Работата на Организациите по оползотворяване на отпадъци от опаковки и рециклиращата индустрия по отношение на развитието на действащата система и инвестициите по надграждането ѝ във връзка с изпълнението на разпоредбите на новоприетите законодателни актове в страната вече са в ход“, се пояснява в позицията на БОРА.
Made on
Tilda