Блог

Българите, които вкараха AI, автономни машини и GPS заснимане в земеделието на няколко държави

Какво си представяте, когато чуете израза "прецизно земеделие"?
Не, не е точно замерване, макар и да има доста общо. Прецизното земеделие е все по-голяма и обхватна част от днешното модерно земеделие и много, ама наистина много далеч от представата на не малка част от българите, че земеделието у нас, като изключим големите арендатори и собственици на земи, е нещо малко по-напред от разказа на Елин Пелин за Белчо и Сивушка.

Накратко, прецизно земеделие е онова, в което към чистата земеделска работа, която повечето са чували, че "никога на свършва", се прибавят и неща като сателитни наблюдения и навигация, автономни метеостанции, безпилотни летателни апарати - а.к.а. дронове, роботи, математически модели за прогнозиране на валежи, климатични промени и пр.

Противно на очакванията, този набор от възможности - било то целият или частично, от който могат да се възползват земеделските производители става и все по-достъпен, казва Калоян Куманов от НИК, международна група от компании с над 20 години опит в прецизното земеделие.

Историята на компанията започва от Шумен, а в началото ѝ са двама братя, в началото по-големият Иво Куманов, а няколко години по-късно и брат му Калоян. С течение на времето създават платформа за обработка на сателитни снимки, появяват се дигитални почвени анализи, данни от локални сензори, метеостанции, автономни машини, изкуствен интелект. Навлизат с различни проекти с други страни, което им дава база за анализи за равнището на дигитализация в земеделието в различни страни. Останалото, както казват, е история.
Made on
Tilda