Блог

За постигане на кръгова икономика има нужда от стимули от държавата, според президента на германска асоциация за управление на отпадъците

Кръговата икономиката означава да сме успешни, а не само да намаляваме въглеродните емисии. Затварянето на кръга означава по-тясно сътрудничество между страните, но изисква и точна правова рамка на национално и градско ниво за справяне с отпадъците и съдържащите се в тях суровини. Това стана ясно от думите на президента на Федералната асоциация на германската индустрия за управление на отпадъци, води и суровини (BDE) Петер Курт на форум "Устойчива кръгова икономика - добри практики", организиран от Българската оползотворяваща и рециклираща асоциация (БОРА) и Федералната асоциация на германската индустрия за управление на отпадъци, води и суровини, в сътрудничество със Столичната община и Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК).

По думите на Курт от изключително значение е опаковките да се събират разделно или да се намали потреблението им, което няма как да се случи изведнъж. Според него за постигане на кръгова икономика е необходимо на производителите да бъде наложено да се фокусират върху идеята за нея, включително чрез стимули от държавата, както и да има разделно събиране на отпадъка от населението.

Според него е скандално, че все още 50 на сто от отпадъка бива заравян, вместо например да бъде изгарян в инсенератори, каквито има в Европа. "Закопаването на отпадъците трябва да го спрем на европейско ниво. Имаме нужда от помощ всяка страна да измисли алтернатива", каза той и добави, че процесът по изгарянето на отпадъците в Германия не е толкова печеливш и за това "стигаме до рециклирането", което е стъпка в постигането на кръгова икономика.

В тази връзка президентът на ГБИТК и изпълнителен директор на "Аурубис България" Тим Курт заяви, че разделното събиране на отпадъци и рециклирането са стратегии, които трябва да започват да се въвеждат още от детството – първо в семейството, а след това в детските градини и училищата. Той посочи, че новото правителство трябва да промени и пригоди много от съществуващите регулации, за да може да се задвижи кръговата икономика и у нас.
Made on
Tilda