Блог

Какво е решението за 10% от глобалните емисии парникови газове?

Оказва се, че 10% от глобалните емисии парникови газове се дължат на производството на облекло и обувки, което е повече от международните полети и морското корабоплаване взети заедно. За да се направи само една памучна тениска, са необходими около 2 700 литра прясна вода. Това е количеството питейна вода, което е нужно на един човек за две години и половина.
Дрехи, обувки и домакински текстил са отговорни за замърсяване на водите, завишените емисии парникови газове и купища отпадъци. Така наречената бърза мода която представлява модерни но нискокачествени евтини дрехи води до голямо увеличение на количеството произведени и същевременно изхвърлени дрехи. По-малко от 1% от материалите, използвани за направата на дрехи се рециклират.
През февруари 2021 г. Европейският Парламент одобри позицията си по новия план за кръговата икономика, като призова за допълнителни мерки за постигане на екологична устойчивост и въглеродна неутралност до 2050 г. Препоръките включват затягане на изискванията за рециклиране и обвързващи цели за използването на материали и намаляване на отражението на потреблението върху околната среда към 2030 г. За да се справи с въздействието върху околната среда, целта на Евросъюза е да ускори прехода към кръгова икономика.
Една от световните компании за дрехи и текстил, основана в Швеция като синоним на бързата мода, от 2013 г. стартира програма за събиране на стари дрехи. Амбицията на бранда е до 2030-та да използва само рециклирани или други устойчиви материали. По пътя към това само през 2019 г. са събрани 29 хиляди тона нежелани дрехи и текстилни изделия. Това е 40% повече в сравнение с предходната година и е равно на 145 милиона тениски. 
Фондация Елън Маккартър която се занимава главно с изчисления за потенциала на кръговата икономика стартира инициатива за превръщане на модата в кръгова. Тя работи с шведския моден бранд вече няколко години като имат обща линия дънкови облекла. Материалите използвани в колекцията са смесица от: органичен памук; до 35% рециклиран памук изработен от текстилни отпадъци; багрила, които значително намаляват консумацията на енергия и водни ресурси в сравнение с конвенционалните алтернативи. 

Made on
Tilda