Блог

Glencore планира да построи най-големия завод за рециклиране на батерии в Европа

Glencore Plc се обединява с Li-Cycle Holdings Corp., за да построи европейски завод за рециклиране на батерии, което е ключово звено във веригата за доставка на метали, които са в основата на прехода към зелена енергия.

В съвместно изявление от вторник се отбеляза, че двете компании ще проучат плана за преобразуване на част от стара рафинерия за олово на Glencore, в Сардиния, в завод за рециклиране на метали за батерии като литий, никел и кобалт. Новото предприятие, което може да бъде пуснато в експлоатация до края на 2026 г. или началото на 2027 г., ще има капацитет да преработва 50 000 до 70 000 тона годишно предварително обработен скрап, известен като черна маса. Това би могло да го превърне в най-големия завод от този вид в Европа.

Новите разпоредби ще задължат европейските производители на автомобили да се снабдяват с все по-големи количества рециклирани метали за батерии от 2030 г. нататък, което ще създаде силен стимул за литиево-йонните рециклиращи предприятия като Li-Cycle да изградят заводи в региона. И все пак, с инвестициите, които се вливат в сектора, те ще се сблъскат и с криза в предлагането, тъй като капацитетът за рециклиране започва да надвишава обема на наличния скрап.

Недостигът вероятно ще продължи и през следващото десетилетие, докато индустрията чака ранните модели на електромобили да се появят на сметищата в големи количества, а до 2025 г. доставките на скрап може да задоволят само една трета от капацитета за рециклиране, според консултантската компания Circular Energy Storage. Междувременно рециклиращите предприятия ще разчитат основно на скрап, произведен в процеса на производство на батерии.

Италианският завод ще се захранва от мрежа от т.нар. спици, които превръщат скрапа от батерии в черна маса, както и от материал, осигурен от Glencore. Базираната в Канада компания Li-Cycle, ще пусне в експлоатация първия си център за рециклиране в Рочестър, Ню Йорк, по-късно тази година, като използва подобен модел за снабдяване.

Glencore, която закупи 200 млн. долара конвертируем дълг на Li-Cycle като част от партньорска сделка миналата година, може да предложи решение, ако канадската компания се сблъска с бъдещ недостиг. Това би включвало допълване на доставките на отпадъци със суровини от собствените мини на стоковия гигант, докато обемите на скрап не нараснат, заяви миналата година пред Bloomberg - Кунал Синха, ръководителят на глобалния отдел за рециклиране на компанията.

"Ако изграждате самостоятелен бизнес за рециклиране на батерии, то този бизнес сега е под натиск", каза тогава Синха. "Някои от бизнес моделите, които се занимават само с рециклиране, няма да успеят или поне ще бъдат подложени на голям стрес, защото ще чакат да пристигне целият този скрап."

Glencore и Li-Cycle планират да създадат съвместно предприятие в съотношение 50:50 за преоборудване на част от съществуващата рафинерия за олово в Портовесме, Сардиния. Glencore потенциално ще финансира и частта на Li-Cycle от инвестицията.

Бързото разрастване на Li-Cycle привлече вниманието на продавачите на къси позиции, които са скептични по отношение на технологията и разходите за разработване. През февруари обаче компанията получи подкрепа от Министерството на енергетиката на САЩ чрез заем в размер на 375 млн. долара, който ще бъде използван за изграждането на завода в Рочестър.
Made on
Tilda