Новини

Виртуалната дегустация на вино по проекта Carpe Digem премина чудесно

Тъй като една от ключовите цели на проектите Interreg е да насърчава хармоничното регионално развитие и създаването на среда, в която се споделят различни знания и умения, разработват се подходящи планове за действие и се събират различни заинтересовани страни, екипът на проекта CarpeDigemInterreg разработи добрата практика на Виртуална дегустация на вино в тясно сътрудничество с Divina Wine Hub Šmarje и проекта Horizon LiveRur. Събитието се проведе на 16 юни на няколко избрани места в Словения, Франция и Испания, където по-малки, независими винопроизводители представиха своите региони във връзка с текущата ситуация на COVID-19, както и по-широките икономически предизвикателства, пред които са изправени.
Основната цел на събитието - водено от проф. д-р Емилия Стоименова, докато сомелиерската част бе представена от Валентин Буфолин, един от най-добрите словенски сомелиери, беше да представи възможностите за използване на дигитални инструменти, т.е. платформата ZOOM и AhaSlides като конкретни примери за интерактивния подход като начин за създаване на нови бизнес модели и партньорства за посрещане на предизвикателствата след пандемията. Като цяло използването на AhaSlides беше много добре прието, като Вид Стропник и Сабина Оражем координираха и модерираха сесията в сътрудничество с останалата част от екипа.
Във виртуалната дегустация, на която присъстваха около 60 човека, участваха Мишел и Фабиен Кулбоа от Франция, Franja Roja, С.Л. от Майорка и двама словенски представители, VinoLeber от Кунгота и Андрей Крмач от Бертоки, всички с техните делегации от съответните заинтересовани страни.

В допълнение към винопроизводителите, дегустацията в Zoom беше придружена от сесия на кръгла маса, на която присъстваха представители на AEIDL, Европейската асоциация за информация за местното развитие, Долорес Ордониес от TURISTEC Майорка, която очерта ситуацията на Балеарските острови и техните културни и икономически специфики, подчертавайки значението на дигиталните умения и, от друга страна, потенциала за използване на такива инструменти за района, особено по отношение на туризма. Потенциалът на подобни технологии за селските райони беше подчертан и от Андрей Медвед от Divine Wine Hub, който вече е започнал тази практика и досега е организирал повече от петдесет дегустации на вино от този вид.

Тъй като обаче организаторите искаха да поставят представената практика в по-широкия европейски контекст, те също поканиха г-н Карл Вандерпоортен, представител на Европейската комисия, който подчерта важността на този вид дейности в контекста на засилването на дигиталната трансформация, особено по отношение на селските райони и проектирането на цифрови центрове в селските райони, тъй като това е ключът към преодоляване на дигиталното разделение. Кръглата маса беше закрита от евродепутата Франц Богович, който подчерта необходимостта от разработване на дългосрочна и по-специално холистична стратегия за селските райони, подчерта значението на адекватната свързаност, дигиталните умения, както и значението на споделянето на знания и работа с общностите, подчертавайки примера на интелигентните села.

В случай, че сте пропуснали събитието, тук ще намерите запис на събитието:
https://www.youtube.com/watch?v=Yw7Yo7d5X3s
Made on
Tilda