Блог

МОН дава 151 млн.лв., за да вкара в училище бедни и деца със СОП

151 млн. лв. отпуска Министерство на образованието и науката за приобщаване на ученици от уязвими групи и деца със специални образователни потребности (СОП) в училищна среда.

Договор по проект "Успех за теб" бе подписан във ведомството днес между министъра на образованието Сашо Пенов и Георги Вайсилов, директор на програма "Образование". Подписаният договор е по новата оперативна програма "Образование 2021-2027".

Проектът е свързан с дейности, насочени към уязвими групи, за да се реализират на пазара на труда, поясни Пенов.

Той ще обхваща ученици между 1-7 клас, но дава и възможност за подкрепа за ученици за матурите, специално по БЕЛ.

Очаква се проектът да обхване над 100 000 деца и ученици, които ще имат възможността да получат подкрепа за личностното си развитие. Включват се дейности, насочени към децата със СОП.

Над 10 000 деца са върнати в училище миналата година, с този проект ще се наблегне на тези дейности. Той е насочен и към родителите, като ще се включат медиатори, социални работници и педагози, за да се обхванат децата, стана ясно от думите на министъра.

Вайсилов обясни, че се предвижда подкрепа за детските градини и предучилищното образование, плюс средства за наука, култура, спорт, модернизация на образователната среда. 180 млн. лв. ще се вложат в дигитализация в образованието, включени са и две програми в университети - за докторантура.
Made on
Tilda