Новини

Хора с увреждания търсят работа с видео CV в онлайн борса

Трудова онлайн борса за хора с увреждания се появи в интернет. В нея безработните си търсят работа с видео CV-та. Това обяви Силвия Щумпф, ръководител на проекта "Мисия за промяна - Социалното предприятие като шанс за пълноценен живот и социално включване". Проектът се реализира със средства от Европейския социален фонд и държавния бюджет. Целта на проекта, продължил 18 месеца, е чрез социално предприемачество да се гарантира трудова заетост на хора с увреждания. Обучени са 60 души, разделени в 3 категории: хора с двигателни увреждания, хора със слухови затруднения и родители на деца с увреждания.

Те са обучени по професиите керамик, сътрудник малък и среден бизнес и сътрудник в социалните дейности. Те продължават практиката си и след изтичането на проекта, обясни Силвия Щумпф.

В рамките на проекта са обучени и 16 мениджъри за създаване на социално предприятие.

Опитваме се да създадем перспективи пред социалното предприемачество. Това е форма за създаване на предприятия с гарантирана трудова заетост на хора с различни видове увреждания. Социалната икономика в целия свят е нещо сериозно и доказано, особено в САЩ, Австралия, ЕС и в по-бедните държави. Подкрепата на тази икономика е най-перспективния начин реалната икономика да бъде освободена от необходимостта да се заделя за социални помощи. Така се инвестират обществени и частни средства в създаването на социални предприятия, каза още Силвия Щумпф.

Този проект, който приключи, е само пилотна фаза. Всеки момент ще бъде отворена втората му фаза. Там бенефициенти ще са само общините, тъй като бе решено, че неправителствените организации няма да се справят. Сдружение "Бизнес агенция" получи подкрепата да работи с община Варна за създаване на подобни социални предприятия, които ще бъдат управлявани от общината, каза още шефът на агенцията Силвия Щумпф.

Онлайн борсата е на адрес:
borsa.one-stop-shop.bg
Made on
Tilda