Блог

Имаме световно разпознат IT сектор и ниска дигитализация на държавните услуги

Липсата на талант е основното предизвикателство пред IT индустрията в България. Затова в последните години – както компаниите, така и асоциацията като цяло, обърнаха фокуса си не към промотиране на българската софтуерна индустрия по света, защото ние сме добре разпознати и почти няма световна компания, която да няма представителство тук, както и почти няма български компании, които да нямат излаз на пазарите в Западна Европа и в САЩ. Наша основна цел стана да направим пробив в образователната система. Реформата в образованието е важна тема, която ще помогне на цялата страна, коментира Георги Брашнаров, изпълнителен директор на Немечек и член на Консултативния съвет на БАСКОМ, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

БАСКОМ предложи дългосрочни мерки, включващи програми, стажове и нови професии. Асоциацията беше инициатор на новата професия „приложен програмист” в средното образование, отбеляза събеседникът.

Това, което също се променя, е, че все повече сваляме нивото и не се фокусираме само върху университетите, а всъщност влизаме и в средното образование.

БАСКОМ има идея да възпроизведе няколкото съществуващи сега специализирани в информационните технологии средни училища поне в десет областни града и така младежите да имат възможност да осъзнаят какъв простор дава тази професия за развитие, за да продължат след това в университетите и впоследствие в компаниите.
Българската софтуерна индустрия е достатъчно притегателна. Тази година очакваме 1,5 млрд. лева прираст на софтуерния сектор, а 2020 беше единствената година, в която имахме под 20% ръст, но след това се върнахме дори на по-високи нива – от 26-27% ръст.

„Смятаме, че спокойно можем да дадем възможност на многото българи, които учат и работят в чужбина, опцията да се върнат в страната си и да имат достойна работа, достойно заплащане и добър начин на живот”.

Конкурентоспособността на дадена национална икономика страшно много зависи от дигитализацията ѝ. Тук, за съжаление, има болезнен парадокс в България. Макар да имаме много добре изграден и световно разпознат сектор, в същото време останалата част от икономиката, включително и електронното управление на ниво държава, са с най-ниските показатели в Европейския съюз, каза събеседникът.

Коментирайки идеята за увеличаване на максималния осигурителен доход, Брашнаров посочи, че работещите в IT индустрията в България са представители на една нова средна класа и вместо тази нова средна класа – чиста, прозрачна, плащаща 100% данъците си, независеща от държавните помощи, да бъде позиционирана като пример, на практика бива показвана като възможната дойна крава.

„Политиците трябва да разберат, че ще продължим да сме активни и съзнателни граждани на държавата, които знаят все повече собствените си права плащайки данъци, да изискват и промяна”.

Made on
Tilda