Блог

Ще има ли и в България вертикални ферми?

Нагоре, все нагоре... и така до около 17 етажа височина конструкции, отрупани със ...салати. Така изглежда понастоящем най-голямата вертикална ферма в Европа - британската Jones Food Company. Разположена в някогашен хладилен склад, JFC - заработила преди 4 години, дава добра идея колко далеч може да бъде бъдещото земеделие. През юни 2022 г. JFC планира да отвари втора подобна ферма за вертикално земеделие, този път с амбицията да е най-голямата в света.

Цялостната концепция за вертикалното земеделие се появява относително скоро - през 1999 г. в Колумбийския университет в Ню Йорк, макар и по-рано да има подобни реализирани проекти. Идеята за вертикалното отглеждане на култури предполага голямо производство на зеленчуци на малко територия като технология за осигуряване на храна на бъдещите поколения в мегаполиси и големи градски центрове, когато се очаква далеч повече замърсяване на околната среда, климатични промени, отдалеченост на местата за производство и високи разходи. До голяма степен, концепцията залага и на интегрирането на вертикалното земеделие във вече построени сгради.

Освен това, вертикалното земеделие решава и проблема с унищожаването и изтощаването на плододородието на почвите при конвенционалното земеделие.
Обединила в себе си идеята за оранжерийното производство с все по-иновативните разбирания за контрол на околната среда, съвременните вертикални ферми използват вятърна или соларна енергия, LED светлини, хидропоника, изкуствен интелект и пр. Понастоящем предимно в производството на салати - зелени, розови, рукола и др. Вероятно, скоро и за производство на ягоди, за което вече работят в JFC, за които става дума в началото на текста. Кой не е чувал за брането на ягоди във Великобрирания?
За момента в страните, в които активно се работи по реализацията на проекти за вертикално земеделие влизат още Дания, Китай, Съединените щати, Дубай, Саудитска Арабия, Филипините, Сингапур, Южна Африка...

Ще има ли и в България скоро вертикални ферми?
Да, ако се съди по Цветомир Николов, който осем години в Китай се занимава именно с вертикално земеделие. В България, където се завръща преди месеци, неговата идея - вече в съдружие със запленената от роботиката Ралица Костадинова, вече изглежда още по-иновативно - вертикални ферми, в която зеленчуците да бъдат обслужвани от ...роботи (роботизирани ръце).

Проектът им е част от първия у нас PARA Robotics Incubator.
Made on
Tilda