Новини

Международна среща по проект CECI ден 2 и ден 3

Вторият ден на третата междурегионална среща на CECI беше фокусиран върху споделянето на добри практики. Моравско-силезският иновационен център беше youtube live на живо, където благодарение на видеа ни показаха целия моравско-силезски регион и неговото Индустриалното наследство, наречено Област на долни Витковице. Преди е представлявала фабрика на тежката индустрия, която сега са преработили а в концертни зали, музеи и комплекс за събития и дейности. Те също споделиха с нас интересни проекти, които са измислени в Чешката република, например използването на пластмасови отпадъци от кафенета за производство на мебели.

Вижте видео в какво са успели да превърнат изоставената индустриална област:

Партньорите по проекта от Град Мехелен също споделиха с нас своите добри практики, а именно с проекта DIGIBIB, който е свързан със споделянето на лаптопи, и ни запознаха с библиотеката с инструменти, как работи и особено как да включим доброволеца за тази работа. Друг проект беше Camp to Camp, който работи чудесно за всички фестивали. Участниците могат да наемат цялото оборудване за къмпинг точно на мястото, където е фестивалът. А шатрите, останали на фестивалите, се преработват и рециклират.
Благодарим на партньора от правителството на Арагон, че сподели с нас дейностите, извършвани от Университета на Сарагоса.

И последно, но не и най-малко добра практика беше проектът PATINA, представен от LAB University of Applied Sciences от Lahti, Финландия. Благодарение на PATINA, гражданите могат да носят там старите си електронни устройства, където ги демонтират и рециклират. Голяма част от това е магазинът втора ръка, където хората носят своите дарения. Повече информация ще получите в следващия бюлетин на проекта.

Следобедната част беше посветена на Уъркшоп: Иновации на нови методи -  ние го направихме чрез методологията на World Café. Обсъждаме 3 основни теми - (1) План за действие, (2) Текстилни отпадъци и (3) Как да подкрепим участието на гражданите във връзка с кръговата икономика, за да направим инициативата им устойчива в дългосрочен план.


Третият, последен ден от третата онлайн междурегионална среща на CECI от Острава се състоя на 6.11.2020 г.. В сутрешната програма г-н Петр Бирклен, ръководител на проект за развитие от МОРАВСКО-СИЛЕСКИ ИНВЕСТИЦИИ И РАЗВИТИЕ, представи проекта POHO2030, чиято цел е да превърне въгледобивният ландшафт в проспериращ район с разнообразен и устойчив живот до 2030 година.


Последва заседание на ръководна група, на което бяха обсъдени основните точки на проекта, които ще бъдат изпълнени и как всички партньори са с тях. Следобед се проведе дискусия на кръгла маса, която беше посветена главно на темата за плановете за действие и разработването на политики във всички партньорски региони.


И трите дни бяха трудни, но в крайна сметка успяхме да проведем всичко онлайн чрез ZOOM и платформа MIRO. Скоро ще публикуваме повече за платформата MIRO и как може да я използвате. Благодарим на нашите прекрасни партньори за професионалното провеждане на семинара!


https://www.interregeurope.eu/ceci/
Made on
Tilda