Блог

Създателите на Гората.бг осигуряват 150 хиляди дръвчета на всички 266 общини

Целта е да бъдат засадени 3 милиона дървета в България до 2025 година


Създателите на платформата Гората.бг и TarnovoRuns - Движение и Здраве за Всеки раздадоха 12 хиляди и 500 дръвчета на жители от Велико Търново и региона. Дръвчета са от 11 вида.

"Имаме над 1000 души, които са изявили желание през социалните мрежи, конкретно през Фейсбук. Опитът, който имаме е такъв, че във всеки град, в който отидем до момента сме раздавали в десетки български гардове по същия начин, подарявайки дръвчета, а планираме и още 16 града до края на тази пролет. Винаги е имало много хора, които идват с желание, с ентусиазъм, чакат, вземат, засаждат, интересуват се, вълнуват се", каза за БНР Никола Рахнев, основател на Гората.бг.

През 2021 година са засадени на 550 хиляди дървета. През последните 8 години чрез инициативата са засадени 1 милион и 600 хиляди дървета. "Ще продължим към нашата цел да засадим 3 милиона дървета в България до 2025 година", допълни в предаването "Закуска на тревата" Никола Рахнев.

По думите му организаторите на инициативата получават подкрепа от държавата.
"Най-често масовите акции по засаждане на гори, каквито сме правили над 140, ги правим в държавни горски територии заедно с държавата. Може би 80 процента от закупените дървета сме ги закупили от държавни горски разсадници. Благодарни сме, че в определени ситуации сме получавали безплатно дръвчета от държавата, когато те са били излишни за структурите от системата на Министерството на земеделието. Работим много добре с над 150 общини в България. Отново през февруари тази година ще предложим 150 хиляди дръвчета на всички 266 общини, които искат да получат безплатно и да направят населените места по-зелени".

Започна кампания "Зелени стотинки", в която всеки ще може да дари стотинки, за да могат да се засадят 3 милиона дръвчета.

"Към момента ние сме осигурили средства и дръвчета до достигане на броя от 2 милиона. Но, за да можем да засадим 3 милиона дръвчета на нас ще ние е нужно допълнително финансиране. Кампанията "Зелени стотинки“ е много лесна. Всеки, който желае в дома си, в офиса или в магазин може да събира стотинки, които ние наричаме „зелени стотинки“, внася ги в една банка, с която работим и са ни освободили от такси. И съответно ние ги превръщаме в дървета като поемаме ангажимент за всеки събрани 50 стотинки ние да засаждаме по минимум едно дърво. Това е възможно, защото работим в много големи обеми, произвеждаме част от фиданките самостоятелно, работим с дребно размерни дръвчета затова цената е толкова ниска", изтъкна Никола Рахнев. 

Източник: БНР
Made on
Tilda