Добри практики CECI

Почистване на околната среда с помощта на споделена икономика

Град Лахти приканва минувачите и жителите да събират своите отпадъци с помощта на специални стикове за събиране на отпадъци, които могат да вземат назаем. Практиката се основава на споделената икономика и е задвижена от гражданите.
Грижите за околната серда са олеснени в района на Anchor Bay в Лахти, Финландия. Тъй като проектът Lahti Green Capital 2021 отпуска безвъзмездна помощ на Асоциацията на жителите Anchor за проекта за събиране на отпадъци и услугата за споделената икономика за заемане на инструменти за събиране на отпадъци. Това води до направата на щандове с такива инструменти, които могат да бъдат намерени в района на залива в Лахти от май 2020 г. Гражданите могат да заемат стикове в два размера, подходящи за деца и възрастни. През лятото гражданите от Асоциацията на жителите доставят торбички за боклук и проверяват състоянието инструментите, както и се грижат за почистването и поддръжката на щандовете.

Когато са на разходка, гражданите могат да заемат от щанда стик за събиране на отпадъци и торба за боклук. От едната страна на щанда има фон, подходящ за селфи изображения. Гражданите се приканват да използват хаштага #greencapital2021. Освен това е създадена публична група във Facebook, за да вдъхнови гражданите и да повиши интереса към събирането на отпадъци.

Председателят на Асоциацията на жителите  и създател на проекта Niko Niemi се надява на промени в поведението на гражданите и иска да накара хората да спрат да изхвърлят боклуците си по земята и вместо това да започнат колективно да се грижат за поддържането на чиста околна среда без отпадъци.

Необходими ресурси

Има 4 щанда, с по 4-6 стика за отпадъци на всяка дъска и 10-20 торби за боклук всяка седмица. Безвъзмездни средства от Lahti Green Capital 2021; 1 900 евро през 2020 г. и 5 000 евро през 2021 г. Работи на доброволни начала от жителите. Жилищните сдружения произвеждат инфографичните щандове.

Доказателство за успех

През 2020 г. с един щанд проектът има за цел да натрупа опит и да подобри оперативния модел за евентуално разширяване до други близки жилищни райони. Отзивите от граждани и общини са много положителни. С помощта на друга субсидия от Зелена столица 2021 г. практиката се разширява през лятото на 2021 г. с 3 допълнителни щанда в три други области; Има известно отразяване в местната и националната преса.

Срещнати трудности

За щастие, няма щети от вандализъм, освен няколко изчезнали пръчки за отпадъци, а някои се счупват при употреба.

Потенциал за обучение или трансфер

Зоната на залива Anchor остава чиста с редовно и непрекъснато използване на стиковете. На 21.5.2021 г. водещият партньор на CECI от LAB участва в практиката, като заема три стика на отпадъци за един час. Тогава няма много отпадъци, но за един час приблизително една 20-литрова найлонова торба бива почти пълна с отпадъци, главно от цигарени фасове.

Община Лахти предлага оборудване за екологично образование като 15 безплатни стикове за събиране на отпадъци за училища, детски градини и други образователни институции в Лахти и близките общини. Освен това общините настояват за почистване на квартали под формата на традиционен ден за почистване на околната среда и общините, който се провежда ежегодно през месец май. Учениците допринасят, като почистват заобикалящаа ги среда, събирайки близки до тях отпадъци. Дни за почистване на ученици се провеждат в град Лахти и Холола повече от 30 години и са събрани над 80 000 кг боклук между 1997 и 2019 г.

Източник: https://www.interregeurope.eu/policylearning/good-practices/item/5570/cleaning-up-the-environment-in-lahti-with-the-help-of-sharing-economy/


Made on
Tilda