Блог

Дигитализация на здравеопазването

Задава се напълно нова, латвийска цифрова здравна платформа, която предстои да бъде разработена. Миналата седмица в продължение на много часове, историите на пациентите, ежедневният опит на лекарите и мненията на уважавани местни и международни експерти бяха предавани онлайн на срещата на върха на здравните данни в Рига 2021: Дигитален скок за подобрена грижа за пациентите.
Там стана ясно, че с подкрепата на офиса на Световната здравна организация в Латвия, Министерството на здравеопазването работи по стратегията за цифрово здравеопазване. Първите подобрения се очакват още през следващата година, докато през следващите шест години се разглежда напълно нова, модерна цифрова здравна платформа, която ще функционира като стратегически инструмент за улесняване на достъпа до здравеопазване и подобряване на неговото качество и ефективност.
На срещата присъства и Министърът на здравеопазването на Латвия, който обясни, че Министерството на здравеопазването планира да създаде централна дигитална програма за съхранение на данни, от която да се събира информация за пациентите в различни регистри и институции, което го прави достъпен за всеки медицински специалист. В дигиталната среда ще се съхраняват всички здравни документи, което ще улесни здравните специалисти. Той също отбеляза, че здравната система винаги трябва да се фокусира върху пациентите и техните интереси.
По време на срещата на върха експерти и лидери от сектора на здравеопазването заявяваха многократно, че техническите аспекти и доверието и увереността на пациентите, че техните данни са безопасни, са много важни за успешната цифровизация на данните. Министърът на здравеопазването на Дания отбеляза, че целта на дигитализираното здравеопазване е да постави пациента и неговото здраве, а не диагнозата, във фокус. Въпреки това, когато се разработва каквото и да е цифрово решение, трябва да бъде изключително внимателно насочено относно поверителността на пациентите. За да изградят това доверие, пациентите трябва да имат достъп до своите данни и да могат да видят как лидерите и компаниите в сектора на здравеопазването гарантират безопасността и киберсигурността на своите данни.
На срещата на върха имаше две експертни дискусии. В една от тях експерти обсъдиха сътрудничеството между публичния и частния сектор. В продължение на много години този модел на сътрудничество се прилага и в други индустрии и има големи перспективи в сектора на здравеопазването. Карина Сотника, основател и главен изпълнителен директор на WorldUpstart Corp, отбеляза, че успешното сътрудничество между двата сектора е ключът към мотивирането на новите компании да се включат в процесите на здравеопазване. Тя заяви, че по отношение на сътрудничеството между публичния и частния сектор и двете страни могат да стимулират иновациите – публичният сектор с неговото търсене и частният сектор с неговото предлагане.
Made on
Tilda