Блог

5 "ЗЕЛЕНИ" СГРАДИ, КОИТО ТРЯБВА ДА ВИДИШ

„Зелена“ сграда е тази, която при проектирането, изграждането или експлоатацията си намалява или елиминира негативните въздействия и дори може да влияе положително върху нашия климат и природната среда. Зелените сгради запазват ценни природни ресурси и подобряват качеството ни на живот.

Pixel Building (Мелбърн, Австралия)

Pixel Building представлява офис сграда, открита през 2010г. Това е първата въглеродо-неутрална офис сграда в Австралия, генерираща цялата си енергия и вода на място.

Привличащите вниманието цветни панели осигуряват сянка и максимизират дневната светлина, ако е необходимо. Сгрдарата има подпори, които помагат за обработката на отпадъчни води, покрив, който улавя дъждовна вода и серия от вертикални вятърни турбини.


Museum of Tomorrow (Рио де Жанейро, Бразилия)

Сградата е открита през 2015г. и представлява научен музей. Със своята иноватирна архитектура музеят е свидетелство за бъдещите възможности. Устойчивите му дизайнерски характеристики включват регулируеми, подобни на перки слънчеви панели, които добавят естетика на сградата, и помпена система, която отвежда студената вода от дъното на близкия залив Гуанабара за използване в нейната климатична система.


Azur Varna Resort (Варна, България)

Това е първият жилищен комплекс във Варна, сертифициран по стандарта за устойчиво строителство BREEAM.BREEAM e водещ в света метод за измерване на въздействието на сградите върху околната среда (т. нар. метод за устойчиво строителство). Сградите, сертифицирани по BREEAM, се отличават с много по-ниски експлоатационни разходи, икономия на вода и енергия, и съответно, намаляване на вредните парникови емисии. Като предимство специалистите посочват и по-високата степен на здравословност и сигурност за обитателите на сградите.


The Cube (Берлин, Германия)

Изкуство, архитектура и устойчивост се сливат в The Cube, новата офис сграда, проектирана от датското студио 3XN. Проектът е завършен през 2020г. The Cube разполага с 10 офис етажа, магазин за хранителни стоки на приземния етаж и офис фоайе. Той също така разполага с подземен паркинг, тераса на покрива и допълнителни конферентни зони. Остъклената му фасада е с висока енергийна ефективност. Нейният интелигентен дизайн включва новаторско приложение със слънчеви покрития. Също така сградата разполага с набор от технически решения, които включват улавяне на топлинна енергия, което означава, че The Cube предоставя висока енергийна ефективност в сграда.


CopenHill (Копенхаген, Дания)

Откритата през 2017г. сграда, CopenHill, има две много интересни функции. Това е както електроцентрала, която изгаря отпадъци, за да генерира електричество, така и спортно съоръжение, където можете да видите една от най-високите кули за катерене в света. Но най-впечатляващото предложение е изкуствения ски и сноуборд склон на покрива.

Под зимните забавления годишно 440 000 тона отпадъци се превръщат от пещи, пара и турбини в чисто електричество и отопление за 150 000 близки домове.Made on
Tilda