Новини

Текстилът като част от кръговата икономика

Как в няколко европейски държави успяват да внедрят идеите на кръговата икономика в ежедневието и да привлекат участието на гражданите в тях?
Това разискваха на онлайн работилница партньорите по международния проект  CECI Interreg Europe, който е с варненското участие на Сдружение “Бизнес Агенция” и има за цел именно да насърчи приноса на гражданите в кръговата икономика. 

Какво представлява кръговата икономика?
Кръговата икономика е модел, насочен към удължаване на жизнения цикъл на продуктите. На практика това означава възможно най-дълго споделяне, заемане, повторно използване, поправка и рециклиране на съществуващи материали и продукти.

 В белгийския град Мехелен интерес по темата са заявили студенти в модни дисциплини, които с охота превърнали текстилни отпадъци в  шедьоври на шивачното изкуство.

“За кратко успяхме да се свържем с млади дизайнери, предизвикахме вниманието на някои от най-познатите марки, както и търговците на дрехи за мода и спорт. Подпомагаме студентите в мебелния и моден дизайн за разработване на нови начини за преработка на текстилни отпадъци.

Според белгийските ентусиасти циркулярността е много повече от втори жизнен цикъл, те се стремят техните продукти да бъдат използвани отново и отново.

Те привлекли в екипа си майстори на  текстила от Сирия. “Трима талантливи новодошли донесоха ценно ноу-хау от текстилната индустрия на Алепо в колектива. Ние ценим културното разнообразие, което те добавят, както и каузата, в която всички ние работим заедно - за планета без отпадъци. Ние вярваме, че можем да спасим света, като използваме креативност, майсторство и циркулярност”, разказват партньорите от The CiLAB Collective.

Другото, с което се занимават е да събират текстилни материали, останали след мащабни градски събития на открито - като фестивали и концерти, текстил от палатки фирми за отдаване под наем - преработват ги и ги включват отново в употреба.

По време на работилницата видяхме снимки на техните хрумвания.
Целта е ясна - да се повиши знанието ни за кръговата икономика, да разберем  важността за ангажирането на гражданите и тяхното вдъхновяване да възприемат устойчиви навици на потребление и модели на поведение, като цяло - по-нататъшно насърчаване намаляването на отпадъците, спестяването на енергия и кръговото мислене.

Френска компания представи как шие спортни дрехи от …. събраните в Средиземно море отпадъци. Обработват ги чрез специална технология и произвеждат уникални спортни костюми - шорти, анцузи, чорапи, футболни екипи и други.

Те предлагат на спортните клубове да събират старото си текстилно оборудване и да го предадат за рециклиране.
Фланелките в добро състояние се даряват на академии за млади спортисти в развиващите се страни, а повреденият и износен текстил  се натрошава, разтопява и трансформира в образователен материал на марката PHENIX R-SHAPE® - чаши, конуси, обръчи и др.

Тяхна инициатива е също събирането на пластмасови отпадъци от партньорски клубове, които по-късно са рециклирани и превърнати в полиестерно оборудване -  пълен кръг на материалите. 
“Ние работим в сътрудничество с клубовете, за да разберем техните нужди и да съберем пластмасовите отпадъци на стадиона, в офиса или в университете, наемаме колектори и специални шредери. По този начин можем да транспортираме PET люспи, които след това се трансформират в полиестер в Испания, преди да бъдат изтъкани на дрехи в Португалия”, споделят опита си от PHENIX R-SHAPE®.  

Национална колекция на излезлия от употреба текстил във Финландия - това са си поставили за цел от асоциацията за събиране на отпадъци.

Организацията планира рафинираща инсталация за рециклиране на излязъл от употреба текстил - обработваща линия за създаване на рециклирани влакна, които компаниите могат да използват като суров материал за техните продукти.
Рафинирането на излезлия от употреба текстил в рециклирани влакна е
липсваща връзка от кръговата система на текстил във Финландия.
Научете повече на: http://www.interregeurope.eu/ceci/


Made on
Tilda